InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
91 berichten
Pagina 2½ van 7
Je leest nu alle berichten van "Hoefsmid Rik"
Volg datum > Datum: donderdag 18 augustus 2005, 7:3918-8-05 07:39 Nr:31725
Volg auteur > Van: Hoefsmid Rik Opwaarderen Re:31722
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Geen officiele opl tot natuurlijk bekapper, hoe wordt je het dan? Structuur
Hoefsmid Rik
Homepage
Torhout
België


91 berichten
sinds 19-5-2005
Ikke schreef op donderdag, 18 augustus 2005, 0:49:

> Hoi,
>
> Ik was al een poos aan het denken om ooit via de avondschool de

> dat doe je toch in bijberoep (of hoofdberoep), btw nummer nodig
> enz dus dan moet je toch een diploma voor kunnen leggen om van
> start te gaan .. Ik kan mij morgen ook niet als dokter uitgeven
> zonder dat diploma in mijn bezit te hebben ..

Tja, als dokter niet, neen. Maar iedereen kan in België aan zijn voordeur een bordje hangen met daarop de tekst "Hoefsmid". Als je hoefsmid bent, dan catalogeren ze jou in het deel van "metaalbewerker" om je BTW-nr aan te vragen. Ik vermoed dat je als hoefverzorger zonder diploma ergens in de "agrarische sector" zult belanden, maar dat is geen enkel probleem natuurlijk. Je kan in België naar de hoefsmederijschool in Anderlecht, via een dagopleiding van minstens twee jaar, en dan studeer je af als Meesterhoefsmid. Je kan ook de opleiding in avondonderwijs volgen via Syntra West en Syntra Midden Vlaanderen (ik denk in Hasselt, Brugge en Veurne), dan doe je daar ook twee jaar over en dan ben je gewoon hoefsmid. Maar je kan ook gewoon een cursus hoefverzorging volgen en er je beroep van maken of gewoon niks volgen en zeggen dat je er alles over weet.
Dat horen ze hier op dit forum niet graag, maar ik gooi toch maar weer de stok in het hoenderhok.
Volgens mij, als je er je beroep wil van maken, volg je maar best zo'n cursus hoefsmederij en dan spits je je toe op het natuurlijke alleen. Dan zul je ook de mensen leren begrijpen die wel hoefijzers willen en waarom ze dat willen. En dan heb je een basis om te vertellen waarom jij dat niet doet. (zo'n beetje infiltreren in de tegenpartij :-) )
Iedereen (behalve de samenstellers van hun boek: Ilona en Frans) die hier hoog van de toren blaast dat alle hoefsmeden moeten omgeschoold worden tot natuurlijk bekappers, hebben geen achtergrond over hoefijzers. En weten dus niet waarover ze praten, enkel dat "het" niet goed is voor je paard. Daarom heb je oeverloze discussies over welles/niettes.
Voor alle duidelijkheid: ik ben wel traditioneel opgeleid als hoefsmid, heb ervaren dat gewoon blootvoets laten in de meeste gevallen wel beter is en kan mij heel goed vinden in het natuurlijk bekappen. Helaas kan ik er nu nog niet mijn beroep van maken.Ik krijg regelmatig oproepen vanuit de andere kant van 't land (ik zit helemaal in het westen, bijna tegen de zee) maar dat is ook financieel niet haalbaar. Ik kan moeilijk 200 km gaan rijden, paardje of twee kappen en dan 200 km terug. Maar ik kan me voorstellen dat de markt wel groter wordt daarvoor.
Ik weet ondertussen waarover ik spreek: ik heb alle onderdelen al gehad.
Maar zoals eerder als gezegd: je kan net zo goed geen opleiding volgen, je gaan bijscholen bij Frans en Ilona en dan natuurlijk gaan bekappen. Maar dan zal je verdraaid toch heel veel zelfdiscipline aan de dag moeten leggen om je bij te scholen om alles te weten te komen over de hoeven. En hoe meer je erover leest en hoe meer je er mee bezig bent, hoe meer je ontdekt dat we eigenlijk niets weten.
Ik vind het fantastisch dat iemand er zijn beroep wil van maken. Want iedereen praat heel veel over het natuurlijk bekappen, ik ben helaas nog niemand tegen gekomen die het full-time als zijn/haar beroep kan of wil uitoefenen. Er is voor jou een mooie toekomst weggelegd: ik wens je heel veel succes, echt waar.

Veel groeten

Rik
Volg datum > Datum: donderdag 18 augustus 2005, 20:0518-8-05 20:05 Nr:31770
Volg auteur > Van: Hoefsmid Rik Opwaarderen Re:31766
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Geen officiele opl tot natuurlijk bekapper, hoe wordt je het dan? Structuur
Hoefsmid Rik
Homepage
Torhout
België


91 berichten
sinds 19-5-2005
Ikke schreef op donderdag, 18 augustus 2005, 17:51:

> Hoi Rik,
>
> Ik dacht er dus inderdaad ook aan om de 2 jarige opleiding te

> .. het is dus 2 jaar veel geld en tijd en energie steken in iets
> wat je amper zal gebruiken maar natuurlijk wel moet begrijpen of
> weten ..
>
Wat je schrijft is waar. Het is vrij duur. En het klopt dat je vaak meer met ijzers bezig bent, dan met het bekappen zelf.
Ik vind ook dat werken op kadaverhoeven niet zo'n goed idee is. Ik spreek uit ervaring, want geef les in een middelbare ruiterschool en heb ook geprobeerd om op kadaverhoeven te werken. Maar dat doe ik dus niet meer. We vatten de koe bij de horens, dus het paard bij de hoef en beginnen er aan. Bang? Hoeft niet. Je moet wel voorzichtig zijn. Dat is wat anders. Nu heb je een paard dat niet stilstaat, je kan de hoef tussen je knie klemmen en je hebt telkens een ander paard. Praktischer dan dat kan je het niet bedenken. Mijn studenten leren dan ook niet in één dag bekappen; Vandaag leren ze een hoef vasthouden en veilig omgaan met paard en eigen rug. Morgen leren ze raspen, overmorgen leren ze een beetje de straal bij te werken en zo gaat het steeds verder. Na 10 lessen kunnen de meesten een blote, normale hoef bekappen. Verder leren ze dan ook nog ijzers afhalen, maar dat is een andere story. Je zou dus een afspraak moeten kunnen maken met het opleidingscentrum dat er eindelijk eens iemand met levende beesten af komt. Want als je dat later als beroep wil uitoefenen, dan kom je ook telkens in een andere situatie.
Maar goed, er begint vraag te komen. Ik was van plan om zo'n opleiding te proberen geven in avond- of vakantieperioden. Maar aangezien ik niet met kadaverhoeven werk, zit ik in de knoei met de aanlevering van levende paarden. Misschien komt het er wel nog eens van. Het zit al in mijn hoofd, maar de praktische uitvoering is er nog niet.

Over hoefziekten en zo bestaan er goede boeken en misschien kan je af en toe eens naar Merelbeke bij de dierenartsen gaan kijken.

Ik vermoed dat er wel zo'n opleidingen zullen ontstaan. Moed houden.

Groeten

Rik
Volg datum > Datum: zaterdag 20 augustus 2005, 12:0420-8-05 12:04 Nr:31847
Volg auteur > Van: Hoefsmid Rik Opwaarderen Re:31790
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Geen officiele opl tot natuurlijk bekapper, hoe wordt je het dan? Structuur
Hoefsmid Rik
Homepage
Torhout
België


91 berichten
sinds 19-5-2005
Spirit schreef op vrijdag, 19 augustus 2005, 7:40:

> Hoefsmid Rik schreef :
>> Knip.... Maar je
>> kan ook gewoon een cursus hoefverzorging volgen en er je beroep

> We moeten verder, liefst allemaal tesamen, dit keer in het kader van 'geen gesol met onze knol' .
>
> Groetjes, Pien
> www.spirithorses.be

Hé, helemaal geen strijd. Wel samen; En trouwens bevangenheid heeft helemaal niets met ijzers te maken. De meeste bevangen pony's staan zelfs niet op ijzers.

groeten

Rik
Je leest nu alle berichten van "Hoefsmid Rik"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
91 berichten
Pagina 2½ van 7
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.