InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
965 berichten
Pagina 9½ van 65
Je leest nu alle berichten van "HannahFroukje"
Volg datum > Datum: dinsdag 3 augustus 2004, 18:423-8-04 18:42 Nr:9461
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:9458
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: strassermethode Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003


Tabitha schreef op dinsdag, 3 augustus 2004, 17:02:

> Ik moet eerlijk zijn dat ik het allemaal heel eng vind omdat ik
> het de hoefsmid op mijn verantwoording heb laten doen. Wel heeft
> ze voor me deze site bekeken en zo proberen mee te denken.
> Nu was mijn paard vanochtend wel erg gevoelig na het bekapping.
> Is dit normaal? Na hoe lange tijd mag ik iets gaan verwachten?
> Wat mag ik verwachten?
>
> Ik heb haar vanochtend na het bekappen daarom maar lekker op de
> wei laten staan (waar ze elke dag staat) dus straks ga ik weer
> kijken. Ik ben heel erg benieuwt maar ook nerveus. Ik wil zo
> graag dat ze geen pijn heeft. Ik hou heel veel van mijn paard
> maar met haar doet dat houden van soms erg veel pijn.
*************

Dat is nu bij mijn paard ook zo, op dit moment (is net natural balance bekapt). Ik ben benieuwd hoe het gaat de volgende keer als ik ga rijden, hopelijk loopt hij dan minder gevoelig.

Kun je niet een andere hoefsmid laten komen die veel ervaring heeft met dat soort hoeven? Zou misschien wat prettiger aanvoelen ???

Frouk
Volg datum > Datum: dinsdag 3 augustus 2004, 22:333-8-04 22:33 Nr:9470
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:9462
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mijn paardje gestrasserd, GEWELDIG!!! Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Nick Altena schreef op dinsdag, 3 augustus 2004, 18:47:
> IK ben me niet bewust van enig schreeuwen hier, kun je me
> vertelllen wat je daar mee bedoelt?
> IK heb hier alleen het verschil uit proberen te leggen aan

> bokt...dat zal dan wel beter bij mijn niveau passen....
> Ik begin wel de mensen steeds beter te begrijpen die hier geen
> bericht meer durven te plaatsen !
> Nick...

************

Ehm ... nee, ik had er geen moeite mee, en heb je post wel kunnen volgen. Dus bedankt voor de uitleg. Ik moet me alleen nog een beetje in de begrippen e.d. verdiepen: steunsels, verzenen, witte lijn .... pffff, ik snap het nog niet allemaal, maar probeer het te volgen.

Dat van die zool heb ik begrepen, als ik het goed heb, zou ik dat dus ook zelf zonder risico kunnen doen, die zool uitkrabben (?)

Bedankt voor de uitleg, en ik had geen last van getoeter in mijn oren hoor ;-)
Volg datum > Datum: woensdag 4 augustus 2004, 9:534-8-04 09:53 Nr:9477
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:9472
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Woorden/begrippenlijst voor ponytaal Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
> kraak schreef op dinsdag, 3 augustus 2004, 11:34:
>
>> Proefondervindelijk is vastgesteld dat paarden 3 รก 400

>> mensen en andere dieren en - plaatsen, snoepje!, stal, buiten,
>> pijn (auw!)... etc.
>>
>> Ik ben benieuwd wat er uit komt, Egon

***************
Ik gebruik erg veel m'n stem, omdat hij daar fijn op reageert. Soms als we iets nieuws aan het aanleren zijn, gebruik ik m'n stem een beetje als clicker. Maar ik heb het idee dat Torop meer op de TOON van m'n stem let dan op het WOORD, hoewel hij het woord wel kent. Dus combineer ik veel dingen.

"Blijf staan + aai" = "blijf je even staan?"
"Blijf staan + wijzende vinger" = "je moet even blijven staan"
"Blijf STAAN! + drijvende beweging" (niet boos maar wel met nadruk gezegd, hier is al e.e.a. aan vooraf gegaan) = "Nou niet zeuren en blijven staan, we kunnen dit als het moet nog 100 keer herhalen, jij mag het zeggen".

Zo ook met belonen. "Go-oed sooooo" is altijd goed voor hoofd naar beneden en even blij buitelen en snuifen dus dat komt over. Maar als we iets nieuws aan het leren zijn, en hij vindt het opeens uit, wat hij moet doen en ik doe met m'n stem (barbie stemmetje) heel overdreven "goe-oe-oe sooooooo" en ontspan niet (= we gaan door , we zijn nog nit klaar) woooo, dan doet hij z'n uiterste best om uit te puzzelen wat er nu zo goed was, en probeert dat dan vol te houden (b.v. verzameld draven ben ik hem zo aan het leren). Het is geen automatisme, dat wil ik ook beslist niet. Hij doet het voor mij, ik voel dat heel duidelijk. En in ruil doe ik dan weer iets voor hem terug (= meestal even lekker lollig keihard door de bak scheuren). Achter een paar woorden zit toch wel een hele wereld van begrip, ik combineer woorden met houdingen, en zo kun je met een paar een heleboel uitdrukken. Dat scheuren "vraagt" hij op zijn beurt netjes (vroeger niet hoor ;-)), hij versnelt dan 1 pas en dan weer terug, en knikt naar de grond en kijkt schuin naar binnen/achteren zodat ik net z'n oog kan zien. Als ik dan zeg "okay, toe maar", vroooeeemmmmm, dan is hij meteen weg alsof hij dat inderdaad wilde, dus dat zie ik als vragen. Zo vraagt hij in het bos ook of hij mag grazen. Dat is uit nood geboren hoor, anders loopt hij de hele tijd te grazen.

Qua houding heb ik er zelf een paar die ik van m'n paard geleerd heb en niet andersom. En een paar van Parelli. Daar heb ik later weer woorden aan vastgeknupt, zodat de woorden nu ook overkomen.

Hoofd naar de grond brengen, en schommelen met de achterkant, dan hoofd omhoog steken en mij aankijken "Is dit gevaarlijk of veilig?". Als ik dan naar'm toeloop en op mijn beurt zijn hoofd bij de grond breng en bij z'n oren kriebelen en zeg "t'is goed" en uitadem (=veilig) dan staat hij er vaak nog een tijdje bij te peinzen en besluit dan plotseling om er b.v. overheen te stappen ... of er een hap van te nemen. OF de ongerustheid is gewoon meteen over. M.a.w. die boodschap is heel sterk. Tegenwoordig is het gekoppelde woorde "tis goed" vanuit het zadel ook redelijk voldoende. Snorken is "dit vertrouw ik niet" (is geen vraag, maar een constatering).

Uitademen en snuffen = veilig (dit itt adem inhouden = onveilig)
Knipogen en rondkijken = veilig (dit itt aanstaren = onveilig)
Rondslenteren = veilig (dit itt recht ergens naartoe lopen = onveilig)

Als Torop mij dus aanstaart, en beurtelings naar het enge kijkt en naar mij, kan hij bedoelen "dit is onveilig!" of "is dit onveilig?". Het verschil tussen die 2 kan ik niet bepalen, ik denk dat dat ook van de rangorde afhangt.

Ik gebruik deze basic "veilig-onveilig" dingen heel veel, maar ja ik heb een Arabier, en die vond in het begin alles onveilig ;-) dus ik ben hier nogal wat mee bezig geweest.

In het bos betekent "kijk??" dat er iets aankomt. Dat heb ik hem bewust willen leren, omdat ik anders het idee krijg dat HIJ zich geroepen voelt om me overal voor te waarschuwen, wat resulteert in een paard dat overal spoken ziet, dus heb ik die taak zoveel mogelijk proberen over te nemen. Als ik "kijk??" zeg, kijkt hij inderdaad op, en ziet de fietsers, of wandelaars of wat ook, maar weet dan ook meteen dat ik het ook al gezien heb. Dan duw ik op z'n kruintje (is "ga maar grazen"), en wrijf hem even, en zeg daarmee ook meteen "Okay, we hebben het gezien en tis veilig". Werkt heel goed maar duurde wel effe voor hij het snapte (en accepteerde). "pas op!" betekent dat er op de grond iets is, dan kijkt hij dus voor z'n voeten (kuil, boomstronken).

Knikken naar elkaar is een hele taal apart. We staan soms een hele tijd naar elkaar te knikken en te "kletsen". Ook handig als je iets wilt aanleren. Op het moment dat hij het goed doet, knik ik. Kun je ook een beetje clicker-achtig gebruiken. Als hij het vat, knikt hij terug ... geeft wel hilarische taferelen hoor, heb het 1 keer op een videoband staan, dat was heel grappig. Ik knikte toen terwijl ik gefocust blijf en bedoel: "okay, da's goed, dat wil ik graag zien". Hij herhaalt het gevraagde en vraagt/knikt "dit?". Ik knik met meer nadruk "Ja, DAT!" en hij "OOOOH, ik snap het " (knikt vol overtuiging met z'n hele hoofd". Dan een zacht knikje met een glimlach "lief hoor, dat je dat doet, errug lief ..." en hij nog steeds opgetogen knikkend "Oh ik ben zo lief , OH, ik ben zo goed, OH, ik ben de beste Arabier van de hele wereld. EN de stoerste, EN de liefste" (nou ja, ..... kon toch zweren dat hij dat zei op dat moment hoor ....). Ik lag helemaal in een deuk toen ik die band terug zag. Die communicatie was zo duidelijk!

Verder tsjaa, er is nog zoveel. Neus voorzichtig bij je nek brengen kan zijn "ik vin' dit eng maar ik wil bij jou blijven, mag dat?" of "ik vind je lief" (afhankelijk van hoe hij kijkt). In je neus blazen en zachtjes ademen is knuffelen. Je lippen bewegen en NET niet in je vel bijten is volgens mij "oooohhhhhhhh ik vin' je so lief, ik zou je willen bijten".

En dan waar torop ijzersterk in is. Vlakbij je gaan staan maar wel de andere kant opkijken. Volgens mij weet hij niet hoe arrogant dat op mensen overkomt. Volgens mij bedoelt hij op z'n paards meer: "Jij hoort bij mij, dus jou hoef ik niet meer aan te kijken (direct aan te spreken). Jij bent gewoon familie". Wel lief hoor, hij graast altijd vlakbij waar ik sta, en komt af en toe even vlakbij je staan (maar hoofd de andere kant op). Ik hoor blijkbaar bij zijn kudde (zeer vereerd, ... heeft even geduurd ;-)).
Volg datum > Datum: woensdag 4 augustus 2004, 20:434-8-04 20:43 Nr:9506
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:9473
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mijn paardje gestrasserd, GEWELDIG!!! Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Nick Altena schreef op dinsdag, 3 augustus 2004, 23:35:

>> Dat van die zool heb ik begrepen, als ik het goed heb, zou ik
>> dat dus ook zelf zonder risico kunnen doen, die zool uitkrabben
>> (?)
>
> die kun jij ook inderdaad zonder risico uitkrabben, niet zonder
> risico uitsnijden...er zitten ook wat hardere delen in die je
> met een mes weg zou kunnen halen maar de kans dat je te diep en
> dus in de echte zool snijd is dan groot...

**************
OK, ben dit dus vanavond even gaan proberen, hoeven schoongemaakt en krabben maar. Bleek dat de zool het "korreligst" is vlakbij de straal, maar bij de hoefrand vrij hard, daar kreeg ik met een krabbertje niks vanaf . Heb alleen even gekeken hoe e.e.a. zat, ik heb er verder nog bijna niks uitgehaald.

Dat zachte bij de straal zou ik er dus uit kunnen krabbelen. Maar eh, op dit moment is het harde gedeelte van de binnenhoef, ik bedoel dat gedeelte dat het verst van de straal afzit, qua hoogte eigenlijk even hoog dan de buitenwand, m.a.w. dit lijkt een dragend gedeelte te zijn geworden. Uit alle verhalen heb ik begrepen dat dat het risico geeft dat het hoefbeen gaat "drukken". Is dat zo, of slijt dat vanzelf wel weer weg en kan dat geen kwaad? Want als je dat weghaalt - wat ik zelf niet van plan ben - dan steunt de hoef toch weer op de wand en dat was toch juist niet de bedoeling?

Beginnertje hier hoor, sorry.
Volg datum > Datum: donderdag 5 augustus 2004, 3:405-8-04 03:40 Nr:9512
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:9508
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mijn paardje gestrasserd, GEWELDIG!!! Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Nick Altena schreef op woensdag, 4 augustus 2004, 22:18:
>
> Als ik dit zo lees is de hoefwand gelijk met de zool gehouden en
> das ook de manier zoals hier op deze site is beschreven, hij
> loopt dus op beide, zeker vanaf de zijkanten gezien.
************
Ah, okay, dus dan zou het nu in principe goed moeten zijn (hij is net bekapt dus).

> De steunsel moeten wel wat lager liggen dan de hoefwand...
> Dat zijn dus de meestal wat driehoekig gevormde uitsteeksels die
> langs de straalgroef lopen.die lopen dus vanuit het puntje
> gezien wat dan net iets hoger ligt dan de (echte) zool, wat
> schuin op naar de hiel, waar het gelijk mee ligt.
************
Dat klopt volgens mij ook.

> Volgens mij gaat ook de Strasser manier hier vanuit.
> Ze mogen iets hoger staan dan de (echte) zool maar niet hoger
> dan de hoefwand, en dus ook de witte (meestal echter donker van
> kleur) lijn , en dus ook de buitenste rand van de zool.
> Ik neem aan dat je met wat je hierboven schrijft 'zachte bij de
> straal' wel het witte zachte bedoeld en niet de straal zelf.
**************
Nee ik bedoel het witte zachte hoor. Dat klopt. Het "witte" vlakbij de straal. De straal zelf is vrij groot (met mijn lekenoog beoordeeld).

> Als ik het zo lees zit aan de buitenste rand de echte zool
> zichtbaar maar in het midden zeg maar nog niet.
*************
Ja, dat is wat ik ervan maak.

> Als je de rommel wegkrabt zul je hoogst waarschijnlijk een wat
> holle zool overhouden.
**************
Ik denk het ook. Ga'k dan ook maar doen.

> Dat de (echte) zool aan de buitenkant zichtbaar is geworden komt
> doordat de hoefwand weg gevijlt is, en is een mooi punt om te
> zien en voelen wat dan de echte zool eigenlijk is voor jou.
> Ook hierin verschilt de Strasser techniek dus niet van de
> techniek op deze site.
*************
Ah, okay, maar eh, sorry dat ik er nog een keer naar vraag, hoe zit dat dan met dat drukken van dat hoefbeen. Ik begrijp dat dat in een punt binnenin de zool naar onderen steekt. Als de echte zool nu aansluit aan de grond, drukt dat hoefbeen dan niet nu juist op de echte zool? Of is dat juist de bedoeling. Dat snap ik nog niet.

> Van hieruit kun je al krabbend de oude laag weg krabben...
> Hoop dat je het begrijpt..
*************
Ja, begint al een stuk duidelijker te worden. Bedankt dat je het effe wou uitleggen. Ik maakte me een beetje ongerust omdat hij nu zo gevoelig loopt na de bekapping.
Volg datum > Datum: donderdag 5 augustus 2004, 3:495-8-04 03:49 Nr:9513
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:9511
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mijn paardje gestrasserd, GEWELDIG!!! Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Isabel van der Made schreef op woensdag, 4 augustus 2004, 22:54:

> het klinkt goed.
> Net zoals Nick al zegt, moeilijk oordelen vanachter de computer,
> maar als ik het allemaal goed begrijp heb je daar een keurige
> hoef.
***************
Ja, begrijp me niet verkeerd hoor, het ziet er ook niet slecht uit, maar omdat hij nu net op een nieuwe manier bekapt is, wil ik het wel even goed in de gaten houden. De vorige bekapping is me 2x slecht bevallen, paard liep anders, teveel op de tenen, en je kreeg zo'n "klapvoeteneffect", ik mag dan weinig verstand van hoeven hebben maar ik voel wel wanneer m'n paard niet lekker loopt.

> Probeer je het hoefbeen (hoop dat ik goede nederlandse termen
> gebruik, ben wat hoeven betreft nogal engelstalig) voor te
> stellen, dat is een kom, dus in het midden het diepst. Daar zit
> de voet omheengebouwd.
****************
Tsja, dat van dat hoefbeen snap ik nog niet, ook als ik het verhaal van Eveline in gedachten heb (van die strasserbekapping en doorbloeding). Ik ga dat zo nog ff opzoeken op deze site.

> Dus waar het puntje van de straal zit, dat is het diepste punt
> van de hoef.
*****************
Je bedoelt daar zit het hoefbeen BOVEN?

> Klopt als een bus met jouw verhaal, dat je zachte, korrelige
> zool hebt, dicht bij de straal. Dat is oude, overbodige zool.
> Mag weg.
*****************
Okay, da's duidelijk.

> Zelf gebruik ik een staalborstel, rag ik mee over de zool, je
> hoeft niet bang te zijn voor de straal, kan het als het goed is
> allemaal tegen, ga maar na over wat voor een schuurpapier een
> paard loopt als ie door het zand gaat.
> Als je dan alle overbodige rommel weghebt, heb je mooie
> glanzende zool over. Daar krijg je niets vanaf met je
> staalborstel, tenzij je superman (woman) bent.
******************
Ga ik proberen,

> Met die schone voet in je hand, kan je gaan kijken, of de
> steunsels te hoog liggen, of de witte lijn wijkt, en ga zo maar
> door.
> Weet niet of je daar al wat aan zou willen doen, maar in elk
> geval krijg je een idee.
> En het is goed als de wand en de zool op dezelfde hoogte zijn,
> (vind ik althans, iedereen mag het daarmee oneens zijn), wat ik
> zelf wil voorkomen, is dat paard op de wand loopt, daar is nmm
> de wand niet voor gemaakt, dan komt er teveel druk op de wand te
> staan, krijg je barsten, flares, verwijde witte lijn, en ga zo
> maar door.
******************
De buitenrand van de binnenste hoef dus binnen de witte lijn is nu gelijk aan de wand van de hoef en is dragend zo te zien. De witte lijn is dun en overal gelijk en alles sluit normaal aan. Volgens mij is dat dus okay. Ik ga verder niks aan die hoef doen hoor, ik zou niet eens kunnen, heb gisteren een paar foto's gemaakt, voorovergebogen, en toen ging ik al door m'n rug ;-). Heb de rest van de inspectie dus maar op m'n kont zittend afgemaakt, ben gelukkig gezegend met een paard waarbij dat kan.

> Het is fascinerend, de hoef, een mooi en belangrijk onderdeel
> van onze paardjes, en als je eenmaal zover bent dat je daar zelf
> ook voor zorgt, geeft het veel genoegdoening, en het is weer een
> mens minder dat aan je paard hoeft te komen,
> Is gezellig om het zelf te doen. (Maar hard werk in dit weer,
> het zweet stroomde me weer tappelings van het hoofd, is vooral
> door de houding denk ik.)
*******************
Nou, ik laat hem bekappen hoor, ik zou het zelf echt niet kunnen, hoe makkelijk hij er ook mee is. Maar ik wil wel even in de gaten houden of dit nu goed bevalt en ook echt fijner is voor het paard.

> Hoop dat je er wat aan hebt.
******************
Jazeker. Bedankt.
Volg datum > Datum: donderdag 5 augustus 2004, 13:315-8-04 13:31 Nr:9520
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:9516
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mijn paardje gestrasserd, GEWELDIG!!! Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Nick Altena schreef op donderdag, 5 augustus 2004, 12:36:

>
> Het hoefbeen komt voor in de hoef het dichts in de buurt van de
> zool als het paard voorheen te lange hielen heeft gehad..
> Bij het natuurlijk bekappen probeer je de stand van dat hoefbeen
> weer in een natuurlijke positie te krijgen, ofwel bij hoge
> hielen/hakken loopt hij eigenlijk op het puntje van zijn
> hoefbeen en loopt de onderkant van het hoefbeen schuin op naar
> boven.
> Als je dus de hielen laag houd zal deze stand gaan verzakken.
************
Oh, wacht effe, nu snap ik het. Dus omdat je de hiel (hak) LAGER zet, haal je juist de druk VOOR van het hoefbeen af. Aha. Hij is nu zo bekapt, dat hij rust op de straal ... als ik het goed begrijp is dat dus ok. Hij heeft trouwens ook veel uitgelegd tijdens het bekappen hoor, en ik kreeg er in het algemeen best een goede indruk van. Torop zag hem ook erg zitten (en die ziet lang niet iedereen zitten!!!), vooral omdat hij los mocht staan en hij mocht met z'n snuit lekker op z'n rug steunen toen hij de voorhoeven deed (had ik nu maar een fototoestel meegenomen, dat peerd viel zowat in slaap tijdens het bekappen, hij had z'n ogen gewoon dicht hahaha).

Hij heeft allerlei dingen aangewezen en uitgelegd waarom hij het zus-en zo deed. Maar ja, je kan mij alles wijsmaken ;-), ik kon het nog niet meteen allemaal volgen.

> Kijk maar naar je eigen voet...als je blootvoets loopt of als je
> een schoen aan trekt met hoge hak, das eigenlijk hetzelfde
> effect.
> Doordat nu de hiel een stuk lager is gezet kan het paard wat
> gevoeliger gaan lopen, de pezen en gewrichten moeten zich
> eigelijk weer even aanpassen.
> Daarnaast kan hij wat gevoeliger lopen als...er in de echte zool
> gesneden is, dus dunner gemaakt is of zelfs als de straal nog
> wat te lang is.
****************
Nee, ik weet zeker dat hij niet in de echte zool gesneden heeft; hij heeft de oude zool niet verwijderd. En hij zei normaal gesproken haalde hij niets van de straal af, in Torop's geval zei hij ging hij er een heel klein stukje afsnijden van de binnenkant omdat dat echt uitstak (dat was inderdaad weinig). Hij heeft me ook gewaarschuwd dat Torop wat gevoeliger zou kunnen gaan lopen, maar daar schrok ik eerlijk gezegd nog best van, Torop durfde helemaal niet meer over het steentjespad en voelde zich duidelijk ongelukkig toen hij er wel over moest. Vandaar dat ik toch even m'n licht wou opsteken hoe dat nou zit met dat bekappen. Weet niet of ik het al vermeld heb, maar wat me WEL opviel, was dat hij meteen na het bekappen, na een rondje "wennen" heel anders liep (mooier in balans), en op de harde weg ook heel anders klonk!!!

> Ook van deze straal snijden we eigenlijk niks af tenzij hij erg
> groot is geworden door hele lange hielen. Hij moet wel contact
> met de grond blijven maken maar er moet natuurlijk niet een hele
> dikke prop onder zitten...
***************
Ik denk dat hij daarom een klein stukje eraf gehaald heeft.

> Verder zit er tussen het hoefbeen en de zool eerst nog de
> zoollederhuid en een wat sponsachtige laag , de laag dus die er
> voor zorgt dat het pompje gaat werken....
> De oude laag zou ik wel weghalen...ook dat kan hem hinderen als
> die te dik is en zal ook de pomp werking verbeteren..
> Maar uhhh, het kan wel een lastig karweitje worden hoor, je
> krabt dat niet zomaar even weg...
***********
Ik zal es kieke.

> Nog duidelijker wordt het als je bij Frans en Ilona een cursus
> volgt...als je het ziet is dat makkelijker dan zo op een
> schermpje...
***********
Eh ja, maar dat zit er voor mij toch echt niet in, dat ik zelf kan bekappen. Misschien wat bijvijlen maar vooroverstaan gaat gewoon niet als ik dan ook nog twee handen moet gebruiken. Of ik zou eerst m'n paard moeten leren om z'n hoef achterwaarts ergens op te laten steunen, zodat ik er op m'n knieen voor kan zitten, maar och, zolang ik een bekapper heb in wie ik vertrouwen heb, dan heb ik ook niet zo de behoefte om het zelf te doen.

Ik vind het wel belangrijk dat ik toch problemen wat eerder kan signaleren, ook al heeft mijn beessie makkelijke hoefjes.

> Graag gedaan hoor...
> Ps: Ook ik ben geen alleswetende...ook ik heb gewoon een cursus
> gevolgd en kan ook wel eens wat verkeerd
> opschrijven/uitdrukken...corigeren mag dus best hoor...zolang
> het maar op een normale manier blijft...
************
Mee eens.
Nogmaals bedankt, werd zeer op prijs gesteld.

Frouk
Volg datum > Datum: zaterdag 7 augustus 2004, 23:207-8-04 23:20 Nr:9582
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:9539
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: beginnen met natuurlijk bekappen Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Karin Sloos schreef op vrijdag, 6 augustus 2004, 10:07:

> Ik zou graag wat ervaringen horen van mensen die dezelfde
> problemen hebben gehad, De haffies lopen nu redelijk goed op een
> zachte ondergrond - de wei en in de tapijtsnipper rijbak, maar
> op het verharde erf (asfalt) kunnen ze bijna niet lopen. Mijn
> man heeft de "mustang rol" aangebracht en de steunsels korter
> gemaakt zoals aangegeven bij natuurlijk bekappen, is het normaal
> dat ze dan op het harde nog steeds moeite hebben, en zo ja hoe
> lang duurt dat?
>
> Ik kijk uit naar jullie reacties!
> groetjes
> Karin
****************
Mijn paard is ook net natuurlijk"er" bekapt. Ik heb de foto's aan een aantal mensen laten zien, maar hij is blijkbaar niet echt "natural balance" bekapt, het ligt er een beetje tussenin. Hij is wel korter op de hielen gezet, maar de steunsels zijn denk ik nog steeds te lang.

Wat me wel een beetje tegen valt is dat hij nog steeds erg gevoelig loopt op grind (2 weken nu na de bekapping). NIET op de harde weg, daar kan ik ook gewoon draven bijvoorbeeld. Ik weet nog niet helemaal goed of ik er nu tevreden over ben of niet, ik ga denk ik toch nog eens een andere natural balance bekapper proberen (weet alleen niet iemand omgeving Apeldoorn).

Positief vind ik dat hij duidelijk een stuk gebalanceerder loopt, zijn draf die altijd superharkerig is, is nu opeens een stuk prettiger!!! Dat vond ik een heel groot verschil, en dat zag je al onmiddellijk na de bekapping.

Groet, Frouk
Volg datum > Datum: zondag 8 augustus 2004, 10:258-8-04 10:25 Nr:9589
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:9585
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: beginnen met natuurlijk bekappen Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
jo schreef op zondag, 8 augustus 2004, 9:17:

>> Wat verwachten jullie nou eigelijk?
>
> De paaren hebben (waarschijnlijk) jaren met ingeklemde hoeven
> gelopen, waardoor het meeste gevoel uit hun hoeven is verdwenen.
> Denk je zelf het dove gevoel als je te lang op de schaatsen hebt
> gestaan, je tenen bevroren waren en nu kom je weer binnen in de
> warmte.
**************
Vriendelijk vraagje, zou je eerst even willen nadenken voordat je iemand op deze manier citeert. Mijn situatie is alleen gelijk aan die van hoe-heette-ze-ook-alweer in het feit dat we net ons paard natural hebben laten bekappen. Bij mijn paard is helemaal geen sprake van bevroren tenen en ingeklemde hoeven, hij draagt al jaren geen ijzers meer, heeft verder ook geen hoefproblemen gehad, en heeft voor zover ik weet prima en gezonde hoeven. Ik heb voor natural balance gekozen omdat de laatste traditionele bekapping (nieuwe hoefsmid) me heel slecht beviel en natural me beter leek. Vandaar. Hij is dus onlangs natural bekapt (en loopt nu dus erg gevoelig ondanks dat hij gezonde hoeven heeft).

> Jullie paarden gaan dan door hetzelfde proces, het gevoel komt
> terug en opeens voelen ze elk steentje weer, doordat hun hoeven
> poreus zijn.
*********
Niet helemaal hetzelfde proces dus. Ogenschijnlijk is er nog helemaal niet zoveel veranderd aan de hoeven. Hij is wat korter op de hielen gezet, maar het kan ook zijn dat hij gevoelig loopt omdat de steunsels juist nog te lang zijn (weet ik niet, heb er te weinig verstand van).

> Als je dat alles in gedachte houdt, is het dan raar om te zeggen
> dat je zeker op een jaar moet wachten voordat je van een gezonde
> hoef mag spreken en het paard redelijk op elke ondergrond kan
> lopen?
*********************
Dit gaat dus voor mijn paard niet op, want die had al prima hoeven. Voor dat andere meisje wellicht wel (maar dan moet je niet mijn naam erboven zettten a.u.b.).
Volg datum > Datum: zondag 8 augustus 2004, 10:348-8-04 10:34 Nr:9590
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:9577
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: mok Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Caroline schreef op zaterdag, 7 augustus 2004, 18:50:

> er zal absoluut al veel over geschreven zijn maar ik maak me erg
> zorgen om mijn 4 jarige arabier.
> We hebben haar nu 6 weken en ze heeft flink mok. Bij ons
> gekregen.
> In eerste instantie naar de DA: prednison en AB. Was ik helemaal
> niet blij mee maar ze maakte me behoorlijk bang. Ze kon zelfs
> bloedvergiftiging oplopen als je het niet goed aan pakte en het
> was flink ontstoken!
***************
Heeft de dierenarts een kweek genomen van de mok van jouw paard? Hij kan prednison geven en dat zal in de meeste gevallen best helpen, maar het kan je paard ook verzwakken, en voor andere problemen zorgen. Heb je prednison gekregen om te laten slikken, of een zalf met cortico's om erop te smeren? Ik zou me even goed laten informeren over die prednison, dat is per definitie een "paardenmiddel". Natuurlijk als het nodig is, moet je het doen, maar eh ... zoek er even wat info over op.

Antibiotica heeft toch alleen zin als de mok veroorzaakt wordt door bacterien? Vandaar de vraag of hij een kweek gedaan heeft om zeker te stellen of het om een bacterie besmetting gaat of om een schimmel besmetting.

> Het hielp een week.Daarna kwam het gewoon weer terug. Niet meer
> terug gegaan. Zwavelzalf geprobeerd, 2 weken lang maar het
> verbetert niets. Nu een andere mokzalf...ik weet het eigenlijk
> niet meer. Ze loopt niet kreupel of zo maar heeft er behoorlijk
> pijn aan! Ze staat heel de dag buiten en 's avonds gaat ze naar
> binnen. Een droge stal met stro en ik gebruik sinds kort
> sirocco(stalpoeder).
> Elke dag krijgt ze beweging of door longeren, wandelen of
> berijden
***************
Waar is de mok door veroorzaakt denk je? Dat is wel handig om te weten. Vocht? Vuil?

Een kweek laten doen lijkt me heel verstandig! Dan weet je in elk geval zeker of het om een bacterie of een schimmel gaat. Dan kun je het veel gerichter aanpakken. Bij schimmels is het credo toch vooral droog houden (b.v. met de fohn), bij bacterien zal een desinfecterende shampoo het beste zijn (+ ook droog houden).

Krijgt je paard nu nog prednison? Als het niet helpt zou ik daar echt zo snel mogelijk mee stoppen (als je paard het in tabletten heeft gekregen, moet je dan misschien wel afbouwen).

Er zijn best wel dingen die je nog zou kunnen proberen, b.v. natuurlijke middelen. Maar tis altijd het beste om eerst zoveel mogelijk info te verzamelen over wat voor soort mok het is en waar het door komt.

Groet Frouk
Volg datum > Datum: zondag 8 augustus 2004, 19:008-8-04 19:00 Nr:9616
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:9602
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: beginnen met natuurlijk bekappen Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
jo schreef op zondag, 8 augustus 2004, 14:21:

> Ik citeerde niets, ik dacht alleen dat ik ALLES had weggehaald,
> incluis de namen.
> En reageerde op de samenspraak van jullie.
**********
Hmmm, ok, laten we het dan maar op een misverstandje houden. Ik vond het nogal snel conclusies trekken

>
>> Voor dat andere meisje wellicht wel (maar dan moet je
>> niet mijn naam erboven zettten a.u.b.).
>
> Zoals gezegd, ik dacht alles gewist te hebben.
**************
Ok, so noted.

HF
Volg datum > Datum: maandag 9 augustus 2004, 7:539-8-04 07:53 Nr:9621
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:9620
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: beginnen met natuurlijk bekappen Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
jo schreef op zondag, 8 augustus 2004, 22:39:

> Ik denk ook dat ik "jullie" veel algemener bedoelde.
> Ik lees wel vaker dat mensen denken: ijzers er af en klaar is
> Kees.

> zitten.....................je moet toch kunnen blijven rijden en
> een vakantie/rustperiode voor het paard.........pppfff.
> Nogmaals, niets persoonlijk..............puur algemeen->schoot
> in het verkeerde keelgat.
*************
OK, tis al goed, ik ergerde me even omdat ik m'n naam zag staan en daarna een heel verhaal dat niet op mij van toepassing was! Generaliseren is soms een beetje gevaarlijk ;-).

Maar tis wel vaak hetzelfde ja, met die ijzers. Ik heb 1 keer nog net kunnen voorkomen dat mijn paard beslagen werd, zonder dat ik dat zelf wou! Toen was ik wel ff nijdig. Alle paarden werden bekapt en een aantal beslagen. Ik kon eerst zelf niet komen voor de (gewone) bekapping en iemand anders zou m'n paard even vasthouden. Bel ik nog net voor de bekapping, en hoor ik tot m'n stomme verbazing, nee, hij is nog niet bekapt, hij is zo aan de beurt en ik heb al tegen de hoefsmid gezegd dat hij er ook maar een ijzertje eronder moet leggen (????????).

Dat ging dus mooi niet door. Het was wel goed bedoeld, ik had inderdaad gezegd, dat z'n hoeven soms te hard sleten (maar dan bleef ik gewoon een tijdje in de bak, ipv van naar het bos te gaan). Maar dat is wat anders dan dat ik meteen maar vind dat hij ijzers moet, ik rijd alleen recreatief,vind ik ijzers echt niet nodig.

Kreeg ik nog een beetje een discussie ook .... maar eh .. GEEN ijzers dus.
Volg datum > Datum: maandag 9 augustus 2004, 20:279-8-04 20:27 Nr:9658
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:9652
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard natuurlijk Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Ingrid den Ouden schreef op maandag, 9 augustus 2004, 19:14:

> Wat is een natuurlijk paard?

************
Een nat paard dat kan klokkijken ......

;-)
;-)
;-)
Je leest nu alle berichten van "HannahFroukje"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
965 berichten
Pagina 9½ van 65
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.