InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 1948 van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: donderdag 14 juli 2005, 12:2814-7-05 12:28 Nr:29206
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen Re:29179
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbeen gezakt, heeft dit paard een kans? Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Piet schreef op donderdag, 14 juli 2005, 8:25:

> Spirit schreef op donderdag, 14 juli 2005, 1:28:
>
>> Piet schreef

>
> Mooi :)
>
> Piet

Beste Piet, je zet mij aan het denken..... Zou het mogelijk kunnen zijn dat paarden echt langdurig hoefbevangen (chronisch?) kunnen zijn? Ik bedoel: zomer en winter door en dan b.v. 2 jaar of zo?
De reden waarom ik dit vraag: vorig jaar september 4 ijzers def. verwijderd. Paard was toen 14 jaar oud. Met ijzers onder ook al gevoelig (ongeveer 2 jaar) en soms onregelmatig lopen (niet kreupel maar 'stoterig' op de voorhand en ook rechtervoorbeen minder ver naar voren plaatsen als het linkervoorbeen) + geen holle maar zelfs een bolle zool die uiteraard steeds uitgekapt werd. Mijn toenmalige hoefsmid heeft meerdere keren als opmerking geplaatst dat hij niet begreep waarom de voorvoet steeds slechter werd i.p.v. beter.
Ook op zijn advies rontgenfoto's gemaakt van beide voorvoeten, volgens hem was dit paard chronisch hoefbevangen. Kon nooit zonder ijzers lopen etc.
Op de foto's was het hoefbeen niet gekanteld, zijn voeten zagen er prima uit.
Aan de achterbenen werd een beginnende spat geconstateerd. Prompt moest het paard achter ook beslagen worden, met siliconen, lapje leer, en wiggen. Speciaal spatbeslag. Omdat er een standcorrectie plaatsvond meteen maar 1 week op pijnstillers. Als ik daar nog aan terug denk..... maar goed: het is gebeurd.
Lekker voelde ik me er toch al niet bij, achteraf wens ik dat ik toen al deze hele website doorgespit had. Al dat beslag hielp natuurlijk geen meter, hij liep gewoon taktmatig niet zuiver. Honderden euro's weggegooid geld.

Vaak ijzers verloren, nu begrijp ik ook waarom, de wand wordt door al dat nagelen steeds dunner en de witte lijn steeds breder. Na alweer loszittende ijzers en een fikse glijpartij waarbij we beiden net niet onderuit schoven was dit voor mij de reden om ze er helemaal af te gooien.

Omdat ik al heel veel hier gelezen had wist ik wel dat er een periode zou komen waarin hij minstens gevoelig zou lopen. Dat is ook gebeurd. Hij krijgt absoluut de tijd om te genezen, wij wandelen wel. Geen probleem. Zoals je misschien hebt gelezen is hij feb/maart wederom hoefbevangen geraakt, fructaan? Wie zal het zeggen.

Als ik jouw stukje goed begrijp is het dus zo dat een paard met een maand of 6 tot 9 nagenoeg genezen zou moeten zijn. Maar dat de mensen dan niet meer willen wachten en zo'n dier 'afgeschreven' wordt...
Je schrijft: hoe langer de zieke toestand voortduurde hoe langer het genezingsproces zal duren...

Mijn paard ging een paar maand geleden al steeds beter lopen, ook op het verharde.
Wij hebben dus gewoon pech dat ie weer bevangen is geraakt.
Als de witte lijn weer genezen is, ik zal dus wederom een paar maand geduld moeten hebben, is het dan zo dat hij altijd gevoelig zal blijven hiervoor?
En, gezien zijn geschiedenis, zou het zo kunnen zijn dat hij al jaren daarvoor, toen het gevoelig lopen begonnen is, al hoefbevangen is geweest?

groetjes,

Wil.
Volg datum > Datum: donderdag 14 juli 2005, 12:2914-7-05 12:29 Nr:29207
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:29149
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: niet meer bitloos voorlopig Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
e m kraak schreef op woensdag, 13 juli 2005, 19:46:

> Morrie schreef op woensdag, 13 juli 2005, 19:09:
>
>> nou ik lach niet meer..... en voorlopig niet meer bitloos.....
>
>> die kloteboer bleef hem dus opjagen door hem gewoon met de
>> trekker op de hielen te blijven rijden...

>
> Overigens is die trekkerboer zwaar in overtreding en
> verantwoordelijk voor alle schaden.
>
> Groeten, Egon

en voor mij mag j'em ter plaatse lynchen
plus er tweemaal overheen met zn eigen trekker
Peter
Volg datum > Datum: donderdag 14 juli 2005, 12:3014-7-05 12:30 Nr:29208
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:29200
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: niet meer bitloos voorlopig Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Frans Veldman schreef op donderdag, 14 juli 2005, 11:16:

> Morrie schreef op donderdag, 14 juli 2005, 10:42:
>
>> hoe deden ze dat vroeger toch????

>> Ik rijd nu zo'n 37 jaar paard en heb de meste van die jaren
>> nooit van Parelli en level 1 en 2 gehoord en ik leef nog steeds,
>> heb 20 jaar jachtpaarden getriand in m'n jonge jaren, nooit van

>
>> Ik vraag me dat echt serieus af hoor, bij ons in het dorp zie je
>> 10tallen paarden buiten rijden en voor zover ik weet, is er
>> eentje die aan Parelli doet (degene die mij helpt)

Ik snap je vraag wel, ik bedoelde natuurlijk niet dat enkel mensen met Parelli level 2 met hun paard de straat op kunnen. Enkel dat als je het Parelliprogramma volgt je dan met een moeilijk-buiten-paard pas goed buiten kan tegen eind level 2. Wat betreft de legio 'traditionele' ruiters die zonder problemen buitenrijden heb naast de opmerkingen van Frans nog wat dingen:
- Het is niet omdat je nooit van Parelli en co gehoord hebt dat je niet van nature een goede ruiter, leider, wat dan ook kan zijn. Die mensen bestaan wel en ik ken er een paar. Parelli is er nu net voor de minder gelukkigen onder ons die het moeten leren (of verleerd zijn, want jij kon het vroeger wel?).
- Met makke geroutineerde manegepaarden is het ook niet zo moeilijk
- En vaak gaan ze wel buiten maar is het toch niet zo probleemloos als het lijkt, zie je alle soorten bijzetteugels en scherpe bitten, wordt het normaal gevonden dat het paard continu alle kanten uit dribbelt en wordt het zeker normaal gevonden dat als je achtervolgd wordt door een wilde boer-met-trekker je paard op hol slaat.
- Ik kon vroeger als traditionele ruiter ook probleemloos (of wat ik in die tijd probleemloos vond) buiten wandelen, in groep naar zee enzovoort. Maar dat was eerst met manegepaarden en dan met mijn eerste eigen paard (snelle anglo-arabier trouwens) met wie dat (ook na enige oefening) allemaal heel goed ging, tot endurance en alleen op het strand enz. Maar zoals ik al schreef ging het met mijn huidige paard dus helemaal niet goed. Een warmbloed met nogal koud bloed als het erop aankomt naar de ruiter te luisteren maar heel heet bloed bij enge dingen (een zuchtje wind bv.). De problematische combinatie van zowel angst als weinig respect, dit lijkt me ook wel op jouw tankje van toepassing.

Hoe meer ik van je lees nu hoe meer ik denk: Niet verkopen die Morrie! Meestal gaat alles immers heel leuk met jullie, alleen jammer dat de 'dipjes' nog van het gevaarlijke soort zijn...

Groetjes (en ga ook verderwerken),

Nathalie
Volg datum > Datum: donderdag 14 juli 2005, 12:3214-7-05 12:32 Nr:29209
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:29188
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: niet meer bitloos voorlopig Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Patchouli schreef :
> ....Soms werkt dat zonder druk gewoon niet!
> Ik heb hiervoor een fjord gehad die gewoon door me heen
> denderde, weinig respect had voor mij en alleen met (vr)eten

> vragen bij de fjord werkte absoluut niet, dat kwam niet binnen
> zeg maar. Hij had zich volledig afgesloten.
> Patchouli dendert niet door je heen, wacht op mij, wacht tot ik
> de emmer met voer neer zet.

Er is een groot verschil tussen paarden, soorten paarden, karakters opvoeding, opleiding, omgang en nog veel meer onderling.
Wat voor het ene paard wel werkt , komt, zoals jij het verwoordt Caroline, bij het andere paard totáál niet binnen, terwijl , zeg maar, jij als mens op precies dezelfde manier met die 2 paarden omgaat.

Als ik twee van mijn eigen paarden als voorbeeld neem :
Izzy, mijn Fjord, is totaal niet onder de indruk van druk, van drukte, vliegen, gewapper, lawaai, geschreeuw, en andere enge dingen. Zij lijkt zich daarvoor inderdaad als het ware af te sluiten, het boeit haar gewoon niet. Handig als er gevaar dreigt (ik heb haar nog nooit aan de kletter zien gaan) maar wat onhandig als er een kind op haar rug zit die naar rechts wil terwijl Izzy net besloten had dat zij naar links wil met haar dikke Fjordennek.
Maar zij is wel het paard waarvan je je aan de achterkant omlaag kunt laten glijen, de kinderen doen dit soort spelletjes met haar , of ze klimmen op haar rug om de kersen uit de kersenboom te plukken.
Tja, en als zij langs je wilt terwijl jij in haar weg staat kun je maar beter even schuiven. Niks kwaads bedoeld hoor, gewoon een vriendelijk en zachtmoedig soort lompigheid. Mijn 'halloow....' levert mij slechts een verstoorde blik op van haar.

BD, mijn Arabier, daarentegen, veel fijngevoeliger, maar ook veel beter 'opgevoed' zou het nooit in haar hoofd halen om uit te breken, je omver te lopen, de emmer uit je handen te plukken.
Inderdaad; altijd voorzichtig met je, rekening houdend met je, één keer wijzen en ze snapt me, ik stuur haar overal heen, no problem, een open mind, oplettend, maar daardoor ook zo gevoelig dat er af en toe flink gehyperd wordt. Voordeel bij haar is wel weer dat ik haar zo kalm heb.

Ik ga met al mijn paarden hetzelfde om, er heeft er geen voorrechten, er wordt er geen benadeeld, ze zijn me allemaal even lief en ik zie in alle paarden hun voordelen en nadelen.

Op Izzy zet ik een beginner, dat hoef ik bij BD niet te doen.
Van Izzy weet ik precies wat ik aan haar heb : Stap, draf, galop, beetje sturen, en stoppen (jaja, we komen tegenwoordig ook al stop, en zelfs zonder bit).
Meer zit er bij haar nu niet in en verlang ik ook nauwelijks van haar.
BD kent vele ingewikkelde manoevres en het is soms aftasten hoe die pet vandaag weer staat, ze is echt 'mijn' paard en duldt weinig anderen op haar rug.
Je moet niet koste wat kost dingen verlangen terwijl het paard daar helemaal niet geschikt voor is. (Terwijl ik ook Fjorden ken die wel zeer fijngevoelig zijn, en Arabieren die een rotbok van een paard zijn hoor).

Ik ben die koudbloeden en hun koelbloedigheid wel erg gaan waarderen, de laatste tijd, mede dankzij onze Haflinger Steffie, die er niet meer is helaas, hij is weer terug naar zijn eigenaar en we misten een dusdanig paard zo erg dat we eergisteren 2 nieuwe Haffies gekocht hebben.
We gaan ze aanstaande zaterdag halen en ik verheug me enorm op hun komst. Hun koelbloedige tegen(ge)wicht zal de groep weer compleet maken.

Ik denk ook dat je goed moet kijken naar wat voor persoon je zelf bent en eerlijk zijn of het paard dat je in gedachten hebt ook daarbij past, en andersom natuurlijk.

Groet, Pien
www.spirithorses.be
Volg datum > Datum: donderdag 14 juli 2005, 12:3514-7-05 12:35 Nr:29210
Volg auteur > Van: marjolijn Opwaarderen Re:29204
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: niet meer bitloos voorlopig Structuur

marjolijn
Nederland


1465 berichten
sinds 28-7-2003
Morrie schreef op donderdag, 14 juli 2005, 12:22:
> Maar om je te pelzieren,zal ik voortaan wel m'n mond houden
> hier, evenals op dat andere forum hoor, geen enkel probleem, Ik

Van mij hoef je je mond niet te houden.
Ik probeer je alleen maar op een mogelijke blinde vlek te wijzen.
Het feit dat je mijn mailtje aangrijpt om "voortaan je mond te houden" is in mijn ogen een allerduidelijkst symptoom.

Dat is namelijk heel erg zonde, want je hebt hier ook al weer heel erg veel goede adviezen gekregen.

Je zou me me er dus zeker niet mee plezieren. Ik zal me verder van commentaar onthouden, erger je niet aan mijn confronterende opmerkingen en luister naar de anderen. Dáár zou je me mee plezieren!!

Haak, in het belang van Morrie niet af. Want hier vind je zeker mensen die je kunnen helpen.

En ik wens je daar oprecht alle succes mee.
Volg datum > Datum: donderdag 14 juli 2005, 12:3814-7-05 12:38 Nr:29211
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:29192
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: niet meer bitloos voorlopig Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
HannahFroukje schreef op donderdag, 14 juli 2005, 9:07:

> Spirithorses schreef op donderdag, 14 juli 2005, 8:50:
>> Ik kom in mijn werk erg veel losgeslagen paarden tegen, dat zijn
>> meestal de paarden van heel lieve mensen die het allerbeste voor

> een heel duidelijk "ja", dan zie je iets wat ik zelf haast zou
> omschrijven met "opluchting".
>
> Tenminste ... dat meen ik uit jouw stuk ook te lezen Pien.

Ja klopt - zo bedoel ik het ook.

> Vooral dat onrustige, niet kunnen stilstaan, dat vind ik dan
> inderdaad wel typerend. Ze zijn op zoek, ze hebben het
> letterlijk nog niet gevonden. Dus blijven ze onrustig verder
> zoeken en hebben pas rust als ze weer in de wei staan.
>
> (weet niet of Morrie dat ook heeft hoor, dit ging even niet meer
> over Morrie wat mij betreft)

Inderdaad, het gaat nu even over 'in het algemeen'.
Vind dat wel goed verwoord, Frouk, dat van dat zoekende wat zich uit in onrustig gedrag.
Een beetje duidelijkheid geeft vaak binnen een paar minuten al opluchting bij dat paard, en het begint met een diepe zucht en eindigt met het hoofd omlaag in een ontspannen houding. Prachtig om te zien, en het geeft mij het gevoel dat het paard opgelucht is dat het eindelijk paard mag zijn en begrepen wordt.

Groet, Pien
www.spirithorses.be
Volg datum > Datum: donderdag 14 juli 2005, 12:4814-7-05 12:48 Nr:29212
Volg auteur > Van: janna Opwaarderen Re:29206
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbeen gezakt, heeft dit paard een kans? Structuur
janna
Nederland


191 berichten
sinds 23-6-2005
Wil schreef op donderdag, 14 juli 2005, 12:28:

> Piet schreef op donderdag, 14 juli 2005, 8:25:
>
>> Spirit schreef op donderdag, 14 juli 2005, 1:28:

>
> groetjes,
>
> Wil.

Wil,

als op de foto's het hoefbeen niet gekanteld is, dan is het paard toch ook niet hoefbevangen? Wellicht is het nu dus ook geen bevangenheid. Omdat je schrijft dat het probleem vooraal aan 1 kant voor zit, doet me eerder denken aan hko.htm">hoefkatrolontsteking en/of niet recht gericht. Is haar lichaam helemaal stijf, gespannen? Dan kan het probleem ook meer in de schouder en de rug zitten. (misschien ken je deze site al hko.htm">hoefkatrol.com)

Wellicht heb ik info over je paard gemist en zit ik er dus wel naast, dan vergeet je dit maar weer.

groet,
Janna
Volg datum > Datum: donderdag 14 juli 2005, 13:0414-7-05 13:04 Nr:29213
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen Re:29212
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbeen gezakt, heeft dit paard een kans? Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
janna schreef op donderdag, 14 juli 2005, 12:48:

> Wil schreef op donderdag, 14 juli 2005, 12:28:
>
>> Piet schreef op donderdag, 14 juli 2005, 8:25:

> naast, dan vergeet je dit maar weer.
>
> groet,
> Janna

Hoi Janna, dank voor je reactie. De foto's zijn genomen jan. 2004.... Het hoefbeen zit de hoefwand getaped en dit kun je op een foto heel goed zien. Er waren absoluut geen afwijkingen, nergens in de voeten, te zien. Dus ook geen HKO. Ik besef dat dit natuurlijk wel een momentopname is.
Mijn kennis reikt juist niet zo ver dat ik weet of hoefbevangen altijd samen moet gaan met een hoefbeenkanteling? Verder weet ik wel dat dit paard altijd iets Frans heeft gestaan. De rechtervoorvoet had ook altijd een fikse 'snavel'....
De linkervoorvoet wordt al aardig concaaf, daar zit het probleem dus niet.
Uiteraard is de witte lijn nog niet genezen. Er staat nu ongeveer 5 cm. goede wand, de rest zal gewoon weer uit moeten groeien.
Ik begrijp je denkwijze over de stijvigheid. Het is een Tennessee Walker en hij (geen haar ;-)) loopt het allerliefst rechtuit. Maar: toch train ik hem zo af en toe wel degelijk in de rijbak, jaja... volgens Antoine's methode... slingeren! Links- en rechtsom... je krijgt zo een lekker soepel paard! Ook inbuigen als ik erop zit, neus naar de schouder.
Maar: bij een genezend paard heb ik ook gelezen dat korte wendingen nu niet goed zijn voor de witte lijn... Hij kan dit nu ook niet hoor. Dus laat ik het soepelbuigen even voor wat het is. Wij wandelen (op hoefschoenen) en zo af en toe zit ik er op, maar niet meer dan 1 uur of zo... Gewoon alleen maar stappen. Totdat hij zelf aangeeft dat hij wel weer wil 'walken'..... Hij is dus niet stijf of gespannen. Buiten dat heb ik een vriendin die paardenmasseuse is.... En als ze al hierkomt mag ze voordat ze koffie krijgt EERST lekker m'n paard losmasseren... ;-)) Hij staat hiervan helemaal te genieten.
En ik ook. Het is gewoon een heel dankbaar dier.

Janna, de natuurlijk bekapper die hier nu regelmatig komt op mijn verzoek, zegt dat dit een lichte bevangenheid is...

Groet,
Wil.
Volg datum > Datum: donderdag 14 juli 2005, 13:0514-7-05 13:05 Nr:29214
Volg auteur > Van: Sabrina Adams Opwaarderen Re:29147
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: niet meer bitloos voorlopig Structuur
Sabrina Adams
Belgie (Antwerpen)

Jarig op 7-9

167 berichten
sinds 19-1-2004
Morrie schreef op woensdag, 13 juli 2005, 19:09:

> nou ik lach niet meer..... en voorlopig niet meer bitloos.....
>
> ik stapte met touwhalster in de polder, zit er ineens een

> misschien moet ik toch maar naar de adviezen van de holistisch
> DA en de bekapper luisteren: paard verkopen en nooit meer een
> ander paard kopen, ik heb geen savvy, ben geen natuurlijk
> leider, maar een vloger....

hallo Morrie,

Vind dit allemaal best wel gevaarlijke situaties. Vooreerst heeft die boer te stoppen, al was het maar uit respect voor jou en je paard, maar meestal denken die toch dat paarden gelijk staan aan koeien ...; Tot dusver he ...
Wat ik zou doen in jou geval is voor mezelf eens heel goed in overweging nemen of het allemaal nog wel de moeite waard is. Wat is dit paard en zijn welzijn voor jou waard ? Ben je bereid om goede adviezen op te volgen en je voor de volle 200 % in te zetten om dit te doen slagen ? Ben je bereid om helemaal naar af te gaan, geduldig genoeg .... grondig aan zelfanalyse te gaan doen ? Kijken waar het schort. Zeg je beslist met hart, verstand en ziel : 'Jawel dat wil ik zeker !' Dan moet je er ook voor gaan, zonder morren en zonder : 'ja maar dit, ja maar dat ...'. Niks van dat dus ... Niks van oh, heb dit al geprobeerd, dat al gedaan en niks werkt, want dan ....... ja dan kan je het beste luisteren naar de raad van de DA vrees ik. Niets gaat vanzelf in de omgang met je paard, net als met mensen moet je dagelijks werken aan die verstandhouding, zo gaat dat. Liefde is een werkwoord, maar omgaan met paarden ook hoor ! Niet makkelijk, maar wel leuk en enorm verrijkend als je bereid bent om verder te zien dan je neus lang is. 'Look beyond the horse'.
Vind je van jezelf dat je dat allemaal al gedaan hebt en niks jullie nog uit de figuurlijke sloot kan halen, dan moet je er mee ophouden.
Want dan ben je waarschijnlijk ook niet meer bereid om verder te kijken.
Het moet van beide kanten blijven komen niet ? Maar het paard kijkt naar jou voor bevestiging. Als jij hem die niet meer wil geven, dan gaat hij zelf met de kleurpotloden en de kleurboek aan de haal, en kleurt die het plaatje maar mooi zelf in ...
In alle geval, wat je ook beslist, veel succes dermee !

Groetjes,

Sabrina
Volg datum > Datum: donderdag 14 juli 2005, 13:1014-7-05 13:10 Nr:29215
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Janna Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Sorry, de MAC heeft last van de warmte geloof ik! De Dierenarts had een stukje staaldraad op de hoefwand geplakt voor het rontgenen. Natuurlijk geen stukje hoefbeen, sorry!
Wil.
Volg datum > Datum: donderdag 14 juli 2005, 13:1114-7-05 13:11 Nr:29216
Volg auteur > Van: Spirit Opwaarderen Re:29179
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbeen gezakt, heeft dit paard een kans? Structuur

Spirit
Homepage
Vroenhoven - Riemst (B), bij Maastricht
België

Jarig op 1-3

471 berichten
sinds 10-1-2005
Piet schreef op donderdag, 14 juli 2005, 8:25:

> Spirit schreef op donderdag, 14 juli 2005, 1:28:
>
>> Piet schreef

> Natuurlijk ben ik met je eens dat hoe langer de zieke
> toestand voortduurde hoe meer tijd het kost voordat het
> paard genezen is.

Och, dat weet ik nog zo net niet. Een paard dat jarenlang te hoge hielen, te lange tonen ed had kan best door natuurlijk te bekappen in een jaar een gezonde hoef ontwikkelen.
Dat is ongeveer de termijn dat de hoef zich vernieuwd heeft.
Groet, Pien
www.spirithorses.be
Volg datum > Datum: donderdag 14 juli 2005, 13:2114-7-05 13:21 Nr:29217
Volg auteur > Van: Spirit Opwaarderen Re:29199
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: gevoelige zool Structuur

Spirit
Homepage
Vroenhoven - Riemst (B), bij Maastricht
België

Jarig op 1-3

471 berichten
sinds 10-1-2005
Havank schreef :
> Hoeven passen zich aan hun gebruik aan. Slijtage en druk worden
> beantwoord door groei en het harder en dikker worden van alle
> onderdelen van de hoef. Er ontstaat evenwicht. Extreem gebruik,
> bv een koers op de renbaan, kan dat evenwicht wel tijdelijk
> verstoren. Soms gebruik ik daarvoor een zoolversteviger.
> Ik ben nieuwsgierig tot waar je kunt gaan met het belasten van
> de hoeven. Wanneer komt het moment dat de hoeven de toenemende
> belasting niet meer kunnen opvangen. Vooralsnog zit ik met 12 km
> gemiddeld per paard per dag niet aan die grens.

Nou, voor de allereerste keer zitten wij dus wel aan die grens.
Ondanks de superhoeven zijn er nu toch een paar die gevoelig beginnen te reageren op lange ritten, met name de 2 e dag als we dagen achtereen vele kilometers op het harde gereden hebben.
Ik heb het over ritten van 20 km per dag of meer, uitsluitend verharde wegen.
Ik ben nu aan het experimenteren met hoefschoenen op dag 2, maar ik vrees dat de paarden straks zonder niet meer willen lopen en dat is nu ook weer niet wat ik wil.

Vanavond weer 20 km, en ik begin te merken da de paarden tussendoor toch behoefte hebben aan een dag zachte ondergrond.
Het is hier ook zo verschrikkelijk stenig....en heuvelachtig.....
Ter vergelijk : de paarden lopen op dagen als deze alleen die lange ritten en voor de rest staan ze op de wei.
Dit is inderdaad wel heel extreem gebruik.

Het zijn zeer zeker niet de hoeven van de paarden, die slijten niet teveel af, die blijven goed, echt mooi in evenwicht wat betreft groei en slijtage. Maar het zit em toch in de gewrichten.
Het is niet één paard maar ze hebben er bijna allemaal last van.

Gerrit Smit en wij gaan nu een beetje experimenteren,
ik hou jullie wel op de hoogte.
Huertecilla, hoeveel kilometer rij jij per dag ?
Ik kan toch niet de enige zijn die zoveel kilometers maakt?

Groet, Pien
www.spirithorses.be
Volg datum > Datum: donderdag 14 juli 2005, 13:2714-7-05 13:27 Nr:29218
Volg auteur > Van: Sabrina Adams Opwaarderen Re:29150
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: niet meer bitloos voorlopig Structuur
Sabrina Adams
Belgie (Antwerpen)

Jarig op 7-9

167 berichten
sinds 19-1-2004
Marlies schreef op woensdag, 13 juli 2005, 19:48:

> Morrie schreef op woensdag, 13 juli 2005, 19:09:
> Hoi,
>
> mijn theorie is dat een paard op de vlucht als reactie op een
> ongecontroleerd signaal dat de ruiter afgeeft...waarschijnlijk
> zonder dat de ruiter het zelf merkt.
>
Gedeeltelijk mee eens ja, maar niet altijd. Weet ook wel dat wij dikwijls anticiperen op dingen die we denken dat gaat komen. Zo van : 'Ok een wandelaar met een paraplu, daar gaat die weer".
Misschien had het paard zich er helemaal niet druk in gemaakt moest ik mijn 'focus' elders op gericht hebben.
Merendeel van de actie van de ruiter vraagt om reactie (de welke van ook van het paard) mee eens.
maar hier weer niet immer.

> Vraag: Op het moment dat jij de trekker gewaar werd....bedacht
> JIJ toen dat je paard daar wel eens bang voor zou kunnen zijn,
> voordat je ook maar een reactie van het paard merkte?

> zijn vluchten ( zonder reeel gevaar natuurlijk, voor een leeuw
> vlucht ie wel natuurlijk ) als er geen mens in de buurt
> was...maar goed, als je iets niet ziet, wil het niet zeggen dat
> het dan ook niet bestaat.

Niet vluchten wat zeg je ? Was ooit op buitenrit, lekker relaxed bijna thuis, voeten uit de stijgbeugel, teugel compleet los .... Rijdend op mijn stoere haffie (koudbloedig en niet snel van der melk te brengen). 50 meter van mij mij zie ik een overschattig ezeltje opduiken. Ik bang ? niks van vond hem reuzeschattig en was er rotsvast van overtuigd dat Haf het ook was ... Niks was minder waar, een vluchtende haf als gevolg, ook nog nooit gebeurt, maar hier dan toch.
Ziet ze hem passeren als ze in der weide staat, zo ver mogelijk weg gaan staan, angst tot en met, paniek op de prairie hoor !
Ik geloof ook Marlies dat een paard angsten of fobiën kan hebben. Zo kan je als mens een spinnenfobie hebben (ik ondermeer). Nu mag mijn beste vriend die ik 100 % vertrouw zo'n beest voor m'n neus houden, en me trachten te overtuigen dat het allemaal niet zon erg is ... Sorry maar k'ben weg ! Niks kan mij overtuigen, blinde paniek !
Kan ook dieren overkomen hoor. Dit heeft dan niks meer met jou vertrouwen te maken, en focus hoor, gewoon blinde paniek. Gebeurt gelukkig zeer zelden.
Nu kan je zo van die cursussen gaan volgen weet ik, en je paard kan je desensibiliseren.
Dit kan je in principe voor alle situaties. Wil enkel maar zeggen, tenzij ik niet ga desensibiliseren voor ezels, zal ze immer bang blijven en dat heeft niks met mij te maken. Ik lach ze der dikwijls mee uit, noem ze zelfs 'Donkey ponkey'. Onoverkomelijke business voor haar dus !
Wil je ze op de vlucht, ezel is de oplossing.
Heb der iemand misschien nog een ezel te leen ?

> Ik geloof wel dat de mens banger is dan het paard...paarden zijn
> inmens nieuwsgierig juist...zelfs als ze even ergens van
> geschrokken zijn.

Hangt ervan af van wat ze schrikken. Als donna der ezel ziet dan is er geen houden aan. Niks willen verkennen hoor, weg van die langoor. Desnoods over de bomen en de muren op. ben der ook al mee tot aan de ezel geweest hoor om haar nieuwsgierigheid op te wekken :-)
Tot hiertoe moet ik zeggen dat die interesse tot hiertoe nog altijd nihil is .... helaas. Enkel interesse in hoe kom ik hier als de bliksem weg ???
Ben op zo'n momenten helemaal niet bang hoor ... integendeel vind het best wel stom van der ... maar ja weet ook niet hoe zij het ziet. Waarschijnlijk de marsman from hell die haar komt opeten, weet ik veel.

> Opper maar even een idee, doe er mee wat je wilt.
>
> groetjes,
> Marlies
>
groetjes,

Sabrina
Volg datum > Datum: donderdag 14 juli 2005, 13:3314-7-05 13:33 Nr:29219
Volg auteur > Van: Sabrina Adams Opwaarderen Re:29211
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: niet meer bitloos voorlopig Structuur
Sabrina Adams
Belgie (Antwerpen)

Jarig op 7-9

167 berichten
sinds 19-1-2004
Spirithorses schreef op donderdag, 14 juli 2005, 12:38:

> HannahFroukje schreef op donderdag, 14 juli 2005, 9:07:
>
>> Spirithorses schreef op donderdag, 14 juli 2005, 8:50:

> is dat het eindelijk paard mag zijn en begrepen wordt.
>
> Groet, Pien
> www.spirithorses.be

Hoi Pien,

Zo is dat inderdaad. Zo'n bekend verhaal.
Donna de haf, supercool, superlief en verdraagzaam, de tact van een olifant, alles op het gemakje aan dus.

yitta de heethoofd, kruidje roer me niet, nerveusje ... heel voorzichtig en aarzelend.

Beiden vereisen een compleet andere aanpak. Beiden zijn uniek !
Hoe veschillend ze ook zijn, zo goed vullen ze mekaar ook aan.
Yitta spices up donna haar luilekker leventje, en donna brengt Yitta de rust die ze nodig heeft. Onafscheidelijk die twee ....

Groetjes,

Sabrina
Volg datum > Datum: donderdag 14 juli 2005, 13:3814-7-05 13:38 Nr:29220
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:29218
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: niet meer bitloos voorlopig Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Sabrina Adams schreef :
> Als donna der ezel ziet dan
> is er geen houden aan. Niks willen verkennen hoor, weg van die
> langoor. Desnoods over de bomen en de muren op. ben der ook al
> mee tot aan de ezel geweest hoor om haar nieuwsgierigheid op te
> wekken :-)
> Tot hiertoe moet ik zeggen dat die interesse tot hiertoe nog
> altijd nihil is .... helaas. Enkel interesse in hoe kom ik hier
> als de bliksem weg ???
> Ben op zo'n momenten helemaal niet bang hoor ... integendeel
> vind het best wel stom van der ... maar ja weet ook niet hoe zij
> het ziet. Waarschijnlijk de marsman from hell die haar komt
> opeten, weet ik veel.

LOL Ja sorry hoor, maar ik zie weer vanalles voor me.
Had het er gisteren nog over toen we te paard over de brug over het kanaal moesten : Verkeer links van ons, bussen, vrachtwagens, brommers, wielrenners, tig meter lager het kanaal, waarover notabene een nieuwe brug gebouwd wordt, compleet met bouwvakkers met heel zwaar materieel, en terwijl we over de brug liepen vaarde (voer?- zal wel niet he) :-D er een schip onder ons door, zo'n klotsende duwboot, die hoge kletterende golven maakt.

Alles goed, tot daar aan toe, totdat er een opzij sprong voor : Jawel...... een wit frietenbakje....

Soms ontgaat ook mij elke vorm van logica...... :-P

Groet, Pien
www.spirithorses.be
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 1948 van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.