InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
21 berichten
Pagina 2 van 2
Je leest nu onderwerp "Nieuw"
Volg datum > Datum: vrijdag 17 september 2004, 13:3417-9-04 13:34 Nr:11722
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:11670
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuw Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Arabesk schreef op donderdag, 16 september 2004, 10:39:

> Ik ga me paardje zelf inrijden en ben nu begonnen met grondwerk.
> Alleen hoe ik 'aan de teugel' ga doen moet ik me nog ff over
> buigen (iemand nog suggesties??). Ik wil het niet traditioneel
> doen, ik wil graag dat hij uitzichzelf een prettige houding
> aanneemt.

Aan de teugel rijden ???? Wacht gerust totdat hij een jaar of 5 is. Als jij hem correct weet te rijden kan hij het tegen die tijd bijna als vanzelf. Zorg maar eerst dat hij goed voorwaarts is en tegen die tijd goed reageert op je hulpen. Gun hem nog wat tijd, hij is nog erg jong. Ook voor een bit !........... Groet Pien
Volg datum > Datum: vrijdag 17 september 2004, 13:3717-9-04 13:37 Nr:11723
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:11722
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuw Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Spirithorses schreef op vrijdag, 17 september 2004, 13:34:

> Aan de teugel rijden ???? Wacht gerust totdat hij een jaar of
> 5 is. Als jij hem correct weet te rijden kan hij het tegen die
> tijd bijna als vanzelf. Zorg maar eerst dat hij goed voorwaarts
> is en tegen die tijd goed reageert op je hulpen. Gun hem nog wat
> tijd, hij is nog erg jong. Ook voor een bit !........... Groet
> Pien

Owwww......ik vergiste me : nog langer wachten met aan de teugel rijden : tot een jaar of 6, 7 !!!! Niet goed nagelezen en te vroeg op verzenden gedrukt.... Sorry
Volg datum > Datum: vrijdag 17 september 2004, 15:1117-9-04 15:11 Nr:11737
Volg auteur > Van: LeSz Opwaarderen Re:11718
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuw Structuur
LeSz
Zwolle
Nederland

Jarig op 22-9

17 berichten
sinds 21-8-2004
Spirithorses schreef op vrijdag, 17 september 2004, 13:09:

>
>> Arabesk schreef op vrijdag, 17 september 2004, 1:36:
>> (knipperdeknip...)

> mentale ontwikkeling van het paard, ook daar zou ik een heel
> stuk mee kunnen vullen.... Groet, Pien.
>
>

Eigenlijk ben ik wel benieuwd naar de mentale ontwikkeling! Ik kan dit verhaal nog goed volgen en ben het er erg mee eens. Maar ik wil wel steeds meer weten, dus zou je daar ook meer over willen vertellen? Als het niet teveel moeite is in ieder geval! ;-)

Groetjes, LeSz
Volg datum > Datum: vrijdag 17 september 2004, 16:3917-9-04 16:39 Nr:11748
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:11737
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuw Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004

> Eigenlijk ben ik wel benieuwd naar de mentale ontwikkeling! Ik
> kan dit verhaal nog goed volgen en ben het er erg mee eens. Maar
> ik wil wel steeds meer weten, dus zou je daar ook meer over
> willen vertellen? Als het niet teveel moeite is in ieder geval!
> ;-)
>
> Groetjes, LeSz

Veel paarden worden jong ingereden, zogenaamd omdat ie al stevig lijkt en er alleen maar gedacht wordt aan het kunnen dragen van gewicht, puur op dat wat de mens aan de buitenkant kan zien.

Maar niemand vraagt zich af hoe het paard dit mentaal ervaart. Een paard, wiens lijf er nog niet klaar voor is om ingereden te worden, kan geen plezier beleven aan te moeten werken. En al helemaal niet wanneer er prestatiedrang in het spel komt. Een jong paard kan niet zoveel druk aan als een ouder paard met meer levenservaring.

Omdat paarden nou eenmaal verschrikkelijk vergevingsgezind zijn en de meesten hun baasje graag een plezier doen, zal het paard zijn uiterste best doen om zo goed mogelijk te presteren. Ook als dit ten koste van zijn lijf (spieren enzo) gaat. Helaas is het ook nog zo dat er velen zijn die een jong paard met een zweep inrijden ( "jaja, lopen moet - ie, hij is nu al 4....") Tikje, links, tikje rechts.... hoofd in de krul ("meteen mee beginnen he") , stevig bitje....

Die "nu-moet-het-want-hij-is-al-4" mentaliteit maakt dat paarden onnodig en te vroeg belast worden, zowel geestelijk als lichamelijk. Hierdoor zie je veel burn-outs bij nog relatief jonge paarden. Paarden van 8-9 jaar, die in de bloei van hun leven zouden moeten zijn, nu volledig afgestompt en zich hebben afgesloten voor hun omgeving.

Een jong paard spelenderwijs laten leren, daar geduld en tijd in steken is iets wat volgens mij alleen in NH kringen gedaan wordt.

Wat zo triest is , is dat veel paarden op die manier jaren mee gaan en op de automatische piloot gaan, en dat plots de kont tegen de krib lijken te gooien. Eigenaar snapt niet dattie altijd zo leuk presteerde en ineens niet meer wil...... " Misschien toch te lief met hem geweest, we gaan maar eens wat harder zijn...".

Dat is wat je niet ziet als je begint met een jong paard. In eerste instantie wordt hij overbluft met veel informatie in een korte tijd, hij krijgt geen tijd om te verwerken door te spelen in de wei met zijn soortgenoten, nee, hij moet 'in training' en wordt daarvoor zielsalleen in een stal opgesloten.
De overgang van spelen met zijn vriendjes in de wei is dan wel heel erg groot.

Beter is hem van jongs af aan bij zaken te betrekken, hem een beetje op te voeden, volgen, stoppen, voetjes geven, los stilstaan, niet voorbij rennen, sociaal zijn...etc... Spelenderwijs grondwerk, maar zo dat hij het als spel kan blijven zien, niet als training. Geen lichamelijke en geestelijke belasting. Wandelen, handpaard, en altijd met z'n vriendjes op de wei. Korte oefenmomenten, paar minuutjes, zodra de aandacht verslapt had je al moeten stoppen, hij neemt het toch niet meer op.

Ik pleit er dan ook voor een paard geleidelijk aan mee te nemen in het hele proces, en niet te spreken van een echte training. Als je rustig aan doet komt dat vanzelf en geeft het geen stress bij het paard. Dan, opeens , komt er een dag waarop het tijd is om je been over zijn rug te leggen. Dat kan alleen in rust wanneer er die band is tussen mens en paard. Het inrijden komt pas wanneer het paard het gewicht van de ruiter kan ontvangen. Tussendoor het hoofd laten vrijmaken door hem rust te gunnen en niet te laten werken doet naar mijn mening het beste. Zo kan de informatie op de wei bezinken.

Ik heb me om deze reden voorgenomen geen paarden meer in te rijden als het niet op deze manier kan.... Groet, Pien


Volg datum > Datum: vrijdag 17 september 2004, 21:1717-9-04 21:17 Nr:11759
Volg auteur > Van: LeSz Opwaarderen Re:11748
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuw Structuur
LeSz
Zwolle
Nederland

Jarig op 22-9

17 berichten
sinds 21-8-2004
Spirithorses schreef op vrijdag, 17 september 2004, 16:39:

> Veel paarden worden jong ingereden, zogenaamd omdat ie al stevig
> lijkt en er alleen maar gedacht wordt aan het kunnen dragen van
> gewicht, puur op dat wat de mens aan de buitenkant kan zien.

> Ik heb me om deze reden voorgenomen geen paarden meer in te
> rijden als het niet op deze manier kan.... Groet, Pien
>
>

Ja het klopt precies wat je zegt! Vreemd eigenlijk dat er volgens veel mensen een vaste leeftijd voor een paard is wanneer je hem in mag rijden... Daar is denk ik door de jaren heen een gewoonte van gemaakt.

Ik vind het wel fijn om dit allemaal te weten. Samen met mijn zusje heb ik onze 2 verzorgpaarden in gereden. De eigenaar geeft ons ook helemaal vrije hand in de verzorging en omgang. Zo hebben we op een rustige manier 2 merries in kunnen rijden. Ze zijn 6 en 8 jaar en nog lang niet helemaal beleerd, maar ik vind dat je ze daar ook gewoon de tijd voor moet geven...

Wel een probleem vinden we dat we ze verzorgen met nog een meisje. Ze is een vriendin van ons, maar helaas komen er steeds meer ruzies. Nu is ze al langer dan een maand niet meer geweest. We hebben vaak andere meningen over dingen. Wij zoeken dingen op feiten en zij wil alleen dingen doen zoals ze die op de manege heeft geleerd...
Er valt daarbij ook nauwelijks met haar te praten, omdat ze altijd haar gelijk wilt hebben!

De ergste ruzie was toen wij op vakantie waren en zij allemaal vriendinnen van haar mee nam en op die pony's liet rijden! En hoe... Meteen hup aan de teugel, strak aan het been, lange tijd rijden... En toen we weer terug kwamen kende ik die pony bijna niet meer terug in de omgang en leek ze zich tegen me te keren. Dat was wel een moment waarop ik echt had kunnen janken en leek het alsof al die moeite voor niets was geweest.

Bijvoorbeeld als ik op wilde stijgen wilde ze gaan steigeren of naar me schoppen en dan ook echt gericht! Toen had ik besloten dat er een tijd niet meer op haar gereden mocht worden en gelukkig zijn mijn zus en ik het altijd over bijna alles eens. We hebben eerst weer vanalles aan de hand gedaan, weer rustig op bouwen. Daarna een zadeltje erop en kleine dingetjes. Na een tijdje zijn we op gaan steigen en dan ook zo zacht mogelijk. Ze deed niets meer! Precies zoals ze eerst was. Toen hebben we haar heel fanatiek beloond. Die andere pony was alleen zenuwachtig geworden. Maar dit vond ik gelijk staan als dierenmishandeling, en ik was er gewoon echt ziek van!

En zo zie je maar weer hoe vergeeflijk paarden zijn. Het ergste vond ik nog wel dat ik haar een tik had gegeven met m'n hand toen ze me wilde schoppen. Natuurlijk uit zelfverdediging, maar ik had eigenlijk meteen moeten weten wat het was. Zo schuldig als ik me voelde heb ik meteen over de geslagen plek geaaid, maar de pony leek gewoon echt beledigd en wilde even niets meer van me weten! Maar ik ben blij dat het allemaal weer goed is gekomen, want dat diertje is me heilig! ;-)

Ze staat nu weer meteen vooraan het hek als we komen en is weer het paardje dat ze altijd geweest was. En dat andere meisje ga ik nog mee overleggen dat ze moet kiezen. Of zich aan passen of stoppen, maar eerst moet het maar even tot haar door dringen wat ze had aan gericht. (Als dat nog wil lukken met dat lege hoofd van haar)

Zo, ik ben weer even mijn verhaal kwijt! ;-)

Groetjes, LeSz
Volg datum > Datum: vrijdag 17 september 2004, 23:1517-9-04 23:15 Nr:11767
Volg auteur > Van: Jolijn Zegwaard Opwaarderen Re:11759
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuw Structuur
Jolijn Zegwaard
Haarlem
Nederland

Jarig op 8-8

199 berichten
sinds 21-8-2004
LeSz schreef op vrijdag, 17 september 2004, 21:17:

> Ja het klopt precies wat je zegt! Vreemd eigenlijk dat er
> volgens veel mensen een vaste leeftijd voor een paard is wanneer
> je hem in mag rijden... Daar is denk ik door de jaren heen een

>
> Zo, ik ben weer even mijn verhaal kwijt! ;-)
>
> Groetjes, LeSz

Hoi
Snert PC, stort ik mijn hele hart uit over iets soort gelijks wat me is overkomen, crasht ie op het moment dat ik "groetjes" wil schrijven.....
Bah, nou ja het komt erop neer dat ik snap dat je hiervan erg baalt en weet hoe erg het voelt.
Ik hoop dat je het kunt oplossen met dat meisje.
Heel veel succes met je paardjes verder, ik wou dat ik ergens zulke leuke verzorg paard eigenarn kon vinden....maar ja in de randstaf wemelt het nou eenmaal niet van de paarden en al helemaal niet van de NH'ers.

Succes, en veel plezier,
Groetjes Jolijn
Je leest nu onderwerp "Nieuw"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
21 berichten
Pagina 2 van 2
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.