InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
13 berichten
Pagina 1½ van 1
Je leest nu onderwerp "voorstellen"
Volg datum > Datum: vrijdag 21 januari 2005, 15:5521-1-05 15:55 Nr:20801
Volg auteur > Van: Tycho Opwaarderen Re:13027
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: voorstellen Structuur
Tycho
Homepage
arnhem
Nederland


59 berichten
sinds 17-10-2004
Hallo Allemaal,

Na een tijdje meegelezen te hebben wordt het mischien tijd dat ik mezelf even voorstel. Joost, 31 jaar, met de zorg voor, W (amerikaanse Appaloosa) en H (shetje).
Chipontheffing binnen maar nog geen paspoort aangevraagt.Ga daar ook ruim mee rekken want je wordt toch ff op extra kosten gejaagt.

De paardjes lopen op een landje van nog geen kwart hectare waar een loopstal op staat. Krijgen het jaar rond hooi bij gevoerd, ook als ze een periode wel in een voller landje staan. De mogelijkheid bestaat om ze een paar maanden in het voorjaar ergens anders te weiden maar daar staat een hoogspanningsmast in het land, schadelijk?
Verder nu dagelijks een handje biks waarvoor ik nog alternatieven overweeg. Granenmix met toegevoegde vitaminen korrel lijkt me eventueel een optie. Echter daarbij vraag ik me af, moet het in de zak al gemengt zijn en weet ik dan nog wat ik voer, stel de biksjes zijn niet in goede verhouding verdeeld door de granen?

Paarden staan blootvoets en zullen geen ijzers onderkrijgen. Enten is ook nog nooit gebeurd, hoewel ik ze eigenlijk wel graag wil beschermen tegen tetanus. Ben dat nog aan het uitzoeken. DA vertelde dat ook een dergelijke enting toch om de twee jaar herhaald zou moeten worden.

Vorige paard was een kwpn ruin en is 14 jaar in mijn bezit geweest of moet ik zeggen aan mijn zorg over geleverd. Hij was jaarlijks na enting grieperig met uitvloeiing uit de neus en dus ben ik gestopt met hem te belasten door inenten.

Verder als je het over opvoeden of trainen hebt, whynona is 2 jaar en ik wandel met de paardjes veel langs de weg. Veel gekke spelletjes tijdens het mest scheppen in de wei, bv lege waterton (cementkuip) op rug leggen enz. Allemaal als voorbereiding op, als ik straks met een zadel aan kom wandelen ze denkt, okee prima ziet er anders uit maar toe maar, leg maar op mijn rug.Parelli methode vind ik interessant echter tot op zekere hoogte en zeker niets voor mij, om als systeem toe te passen en in de hoop levels te halen. Het rijgedeelte waarbij ik mensen met een carrot stick langs paarden hoofden zie wapperen is niet mijn ding bv.

Zadel erop straks? Ja absoluut, ik geef als voorbeeld aan , ik wil met mijn botten op mijn handen zitten, en moet dat 20 minuten volhouden, dan wil ik de druk echt wel verdelen door er bv een kussen tussen te leggen.
In mijn ogen is een zadel een goede drukverdeler en dus "natuurlijker" als zonder zadel op je paard rijden.Mijn botten drukken niet in het paard (70 kilo verdeeld over twee kleine drukpunten) en de ruggegraat wordt ontzien. Zelfde verhaal geld voor leiding geven, wat is er natuurlijk aan een ongetraind paard willen sturen met bv een halsring ?
Mijn keuze is qua rijden dus een gewoon hoofdstel met bit. Ik zie niet hoe ik mijn paard kan helpen balans te vinden en richt te richten zonder dit hulpmiddel. Dus puur een technisch rijden kwestie.

Dit zijn mijn keuzes en ik wil dit niet verkondigen als een waarheid, dus als je anders denkt en andere keuzes maakt, prima mischien wil je zelfs toelichten waarom. Maar ik hoop op deze lijst niet in ja nee discussies terecht te komen.Ik heb respect voor ieders mening en hoop dat men dat ook voor mijn mening kan hebben.
Moet er wel bijzeggen dat ik met de hele bessen discussie wel moeite heb me in te houden, als ik lees dat, met een (potencieel) giftige (dodelijke) bes en vermoede vergiftiging bestreden zou moeten worden. Moet daarbij direct denken aan de arme paarden die genezen zouden moeten worden ,meen ergens in friesland , waarbij een olie gesmeerd werd op de dieren , die ervoor zou zorgen dat blokkade's via ontstekingen door de huid naar buiten zouden komen. Vreemd verhaal en ik zag alleen maar mishandelde paarden, uit in mijn ogen naieve en wanhopige zoektocht van eigenaren die op hun manier het beste willen.

Goed dit ben ik (en zijn mijn gedachten over 'natuurlijk') in het niet zo kort ;-)
en als het lukt hier mijn paardjes.


Groetjes, Joost

Volg datum > Datum: vrijdag 21 januari 2005, 18:4421-1-05 18:44 Nr:20814
Volg auteur > Van: Esther Opwaarderen Re:20801
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: voorstellen Structuur
Esther
Friesland
Nederland


5661 berichten
sinds 2-11-2003
Tycho schreef op vrijdag, 21 januari 2005, 15:55:

> Hallo Allemaal,
>
> Na een tijdje meegelezen te hebben wordt het mischien tijd dat


Welkom Joost,

Leuk zo een uitgebreide voorstelmail.

Groeten Esther
Volg datum > Datum: zaterdag 3 december 2005, 12:073-12-05 12:07 Nr:38522
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:20801
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: voorstellen Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Tycho schreef op vrijdag 21 januari 2005, 15:55:
> Zelfde verhaal geld
> voor leiding geven, wat is er natuurlijk aan een ongetraind
> paard willen sturen met bv een halsring ?
> Mijn keuze is qua rijden dus een gewoon hoofdstel met bit. Ik
> zie niet hoe ik mijn paard kan helpen balans te vinden en richt
> te richten zonder dit hulpmiddel.

Caprilli: 'het hoogste waar de ruiter naar kan streven is het paard niet in de weg te zitten.'

Dat 'balans' laten vinden onder het zadel is ook érg moeilijk. Zijn het bít noch de teugels echter een hulpmiddel bij.
De crux is dat je het paard vanaf de grond zélf het muntje moet laten vallen. het helpt enórm als je van heuvels gebruik kan maken. De locale 'berg' of duinen zijn al ruim voldoende. Het gaat om het muntje van het zelf kunnen bepalen waar het zwaartepunt heen gaat.
Als je dit aan een cue, wat voor ook, kan koppelen, dan ben je spekkoper. Dat heb je de verbinding naar onder het zadel.
Lukt die cue niet, dan kan je het al gevallen muntje daar ook bij laten vallen, doch een tikje minder snel.

Zelfs Grisone leerde zijn paarden zónder bit en met lange lijn op de heuvels rond Napels met het evenwicht spelen voor hij in de bak aan de gang ging. 'Zelfs' omdat bij Grisone verder nog volledig sprake was van dwang en het zoeken van oplossingen in mechanische techniek; hij had dozíjnen verschillend werkende bitten.

Met het 'ongetraind paard met een halsring' heb je gelijk. Dát heeft hier meen ik ook nog nooit iemand geschreven. Ík in ieder geval niet....
Het is echter wel vanaf nul een hulpmiddel voor jezelf om zowel jouzelf als het paard niets te geven om aan/op te leunen.
Dat heeft niets met het jouw paard helpen'(de kans geven zelf te) vinden van nieuwe evenwichtssituaties te maken.
Je leest nu onderwerp "voorstellen"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
13 berichten
Pagina 1½ van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.