InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
98 berichten
Pagina 3½ van 7
Je leest nu onderwerp "ontwormen"
Volg datum > Datum: dinsdag 2 augustus 2005, 8:102-8-05 08:10 Nr:30701
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:30687
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ontwormen Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Collane schreef op maandag, 1 augustus 2005, 22:40:
> Parasietcompositum is te verkrijgen bij de Groene Os. Het is een
> kuur van drie weken.
**************************
Parasietcompositum van de Groene Os had ik inderdaad ook op m'n lijstje staan om eventueel te proberen. Dit is een vnl plantaardig middel (wat op zich nog niet inhoudt dat het darmvriendelijk of onschadelijk is).

Ik zie dat hier caprylaat in zit (is dit niet hetzelfde als caprylzuur?). Voor zover ik weet werkt dit vooral tegen schimmels. Stel dat je paard echt schimmels heeft, en die gaan in grote getale dood (en dat kan best gebeuren met caprylaat), houd er dan wel rekening mee dat je paard daar dan echt even niet lekker van is. Dat kan trouwens ook gebeuren in geval van wormbesmettingen als er massaal wormen dood gaan.

Ik vind zelf parasietcompositum wel een middel wat goed klinkt, het bestaat niet alleen uit wormdrijvende middelen trouwens, maar ook uit kruiden die de darm verzorgen of die antiseptisch werken (carophyllus/kruidnagel). Wat het effect ervan zou kunnen zijn, daar had ik nog geen gedachten over, ik had zelf in m'n hoofd om eerst gewoon te ontwormen maar met een ander middel, dan een week/anderhalve week te wachten, en dan een tijd een kruidenmiddel te geven, wat zich ook richt op andere parasieten (o.a. schimmesl).

De wormdrijvende kruiden die erin zitten zijn o.a.: Artemisia Absinthum en Artemisia Vulgaris zitten erin, horen beide tot de wormdrijvende middelen (voor mijn eigen paard heb ik artemisia vulgaris genomen nu in afwachting van het mestonderzoek, maar heb nog geen effect gezien): absinthum kan in heel grote hoeveelheden giftig zijn, maar dat geldt eigenlijk niet voor het plantaardige materiaal, maar voor de etherische olie. Absinthum zit ook in likeuren. En dan zit er nog thijm in (thymus vulgaris). Is veilig in kruidvorm.

Hier is de link waar ik het zelf weg had:

http://www.edera.nl/proframe.htm

Dit is voor mij wel eentje die ik eventueel zou gaan proberen. Grote voordeel vind ik dat het ook tegen schimmels werkt.

Ik ga trouwens eens vragen aan mijn DA of je zelf die eitjes niet kunt herkennen onder een microscoop. Ik heb potverdikkie op het werk een peperdure microscoop staan, zal toch ZELF ook wel wurmpies en eitjes kunnen zien dan??? Al was het alleen maar voor een tussentest om het verloop te volgen.

Eigenlijk nooit eerder aan gedacht!
Volg datum > Datum: dinsdag 2 augustus 2005, 8:502-8-05 08:50 Nr:30702
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:30613
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ontwormen Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Ilona Kooistra schreef op zondag, 31 juli 2005, 22:53:
> Plantenextracten gestandaardiseerd op
> Allicine (essentiële olie)
> Essentiële olie (kamfer en chrysantanthemyline)
> Alkaloïde (Chininne)
> Spilanthol
> Butylmosterd olie
> Enterodiol (fenolderivaat)
**************************
Mijn reactie dan:

Ten eerste : wat bedoelen ze met plantenextracten? Dat ze de verbindingen geisoleerd hebben of dat de gehele plant er in zit? Weet ik eigenlijk niet.

Allicine wordt bij mensen omgezet in een andere verbinding. Het is onstabiel. Hoe dat in het verhaal ter sprake komt weet ik eigenlijk niet. Zelf ben ik er niet zo bang voor dat m'n paard bloedarmoede zou krijgen van 1 knoflookkuur. Als het goed werkt en ik een paard had met resistente wormen dan zou ik het wel aandurven, maar zou ik het niet langer geven dan noodzakelijk (wat niet de bedoeling is met een wormkuur). Ik zou knoflook niet geven aan paarden met bloedproblemen nee. En bij verzwakte paarden misschien helemaal niet.

Spilanthol , er zal wel Spilanthes in zitten dus? Wat ik gevonden heb even vertaald: Spilanthes zelf is een antisceptisch middel, vermindert schimmelinfecties en zou werken tegen ringworm. Het zou ook tegen bloedparasieten werken (denk aan malaria) en ik vind er inderdaad bij dat het giftig is voor de meeste ongewervelden (dit noemt Leen Taal "koudbloedig") en onschadelijk voor warmbloedigen. Het zou ook werkzaam kunnen zijn tegen Lyme (nog niet zeker).

Chinine alkaloide. Dit ken ik als China, en dan vooral in verband met bloedparasieten. China is niet giftig maar kan wel wat bijverschijnselen geven. Het is een heel bekend antiparasietenmiddel, het is koortswerend, en kan pijnstillend werken. China wordt bij mensen gebruikt juist bij verzwakte personen, als tonicum, tijdens herstelperiodes. Je moet geen te hoge doseringen geven dus.

De essentiele olien: weet ik niet. Wie wel? Essentiele olie is zo geconcentreerd, ik zou een beetje huiverig zijn om dat zomaar te geven, hangt er vanaf hoeveel er in zit.

Die mosterdolie ... hmmmm. Er staat "butylmosterdolie". Dit kon ik niet vinden. Wel "vluchtige mosterdolie" maar dit vond ik alleen in verband met huidmiddelen (inwrijfmiddelen voor reuma). Er stonden wel aardig wat waarschuwingen bij. Nou eet ik zelf ook graag mosterd, en heb daar nog nooit buikpijn van gehad, maar hoe gaat dat bij een paard?

Enterodiol: heb ik geen uitsluitsel over kunnen vinden, in verband met wormen of andere beessies.

Als ik de kuur van Leen Taal vergelijk met parasietcompositum kies ik zelf in eerste instantie voor die laatste, en misschien alleen voor Spilanthes en de Artemisia's. En dan hoop ik dat ik zelf de eitjes in de gaten kan houden.
Volg datum > Datum: dinsdag 2 augustus 2005, 13:382-8-05 13:38 Nr:30715
Volg auteur > Van: ske Opwaarderen Re:30702
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ontwormen Structuur
ske
Homepage
Schaijk
Nederland


241 berichten
sinds 21-8-2004
HannahFroukje schreef op dinsdag, 2 augustus 2005, 8:50:

>> Als ik de kuur van Leen Taal vergelijk met parasietcompositum
> kies ik zelf in eerste instantie voor die laatste, en misschien
> alleen voor Spilanthes en de Artemisia's. En dan hoop ik dat ik
> zelf de eitjes in de gaten kan houden.

Hoi Froukje,

Ik stond naast de dierenarts toen hij de mest onderzocht en mocht in de microscoop kijken. Ik kan je vertellen dat het best een moeilijke zaak is. De dierenarts moest erbij omdat de assistente met 10 jaar werkervaring niet zeker wist wat ze zag. Zij heeft een boek erbij gehaald - titel jammer genoeg weet ik niet - waarin ze A4 foto's van verschillende wormeieren opzocht. Zelfs de dierenarts had voor de zekerheid in het boek gekeken. Maar je dierenarts kan je zeker vertellen over welke boek ik het heb.

De Groene Os parasietcompositum ken ik niet, maar zoals ik het al geschreven heb, Leen Taal zijn kuur werkt wel. Ondanks regelmatig ontwormd zijn met Equest was mijn paard zwaar besmet met wormen maar na de Vermo kuur was er geen ei meer in haar mest te zien.

Ik heb de discussie op dit forum over knoflook wel gelezen. In de Vermo kuur ziet inderdaad knoflook in, het ruikt zelfs naar. Toch, ik geloof het wel dat de hoeveelheid die je met deze 12 dagen kuur aan je paard geeft niet schadelijk is. Leen Taal heeft 10 jaar lang aan deze kuur gewerkt, heeft zelf een fokkerij, zullen we maar geloven dat hij wel over de schadelijke effecten van knoflook gehoord heeft en dat hij een veilig product verkoopt.

Groeten,

Böske
Volg datum > Datum: woensdag 3 augustus 2005, 21:513-8-05 21:51 Nr:30807
Volg auteur > Van: Leonie Jetten Opwaarderen Re:30478
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ontwormen Structuur
Leonie Jetten
Uden
Nederland


20 berichten
sinds 27-10-2004
vanny schreef op vrijdag, 29 juli 2005, 12:24:

>. mijn 16-jarige merrie is
> in april voor het laatst ontwormd met ivermectine.
> . ik heb gisteren een wormtest door
> de dierenarts laten doen en die zei dat de mest schoon was (ze
> kon dus geen eitjes vinden) maar die raadde me aan toch te
> ontwormen en wel met pyrantel, omdat ik al een paar jaar
> ivermectine ontworm.
> ik was dus heel blij met de uitslag van de wormtest maar ben nu
> weer aan het twijfelen door het antwoord van mijn dierenarts.
> dus wat zouden jullie aanraden? en wie heeft er ervaring met de
> wormenkuur van leen taal?
>
Ik heb een tijdlang in Denemarken gewoond en daar zijn vanaf 2001 de wormenkuren alleen nog op recept verkrijgbaar via de dierenarts, juist omdat ze bang zijn voor resistentie bij de wormen. Wat ze bij ons op de manege deden was van 2 willekeurige paarden (van de 36) een wormtest doen en als er dan geen eitjes waren werd er ook niet ontwormd. Dus het lijkt me een beetje raar dat een Nederlandse dierenarts zegt dat je bij een goede wormtest (=geen eitjes gevonden) toch moet ontwormen! Wat vinden jullie daarvan? Zou het zeker genoeg zijn om elke maand een wormentest te doen (die kost maar 5 euro geloof ik, als de dierenarts zelf in de microscoop kijkt) en dan niet te ontwormen als er geen eitjes zijn? Of zie je dan bepaalde wormen over het hoofd? Want ik ben ook niet zo voor nodeloos ontwormen.

Leonie
Volg datum > Datum: woensdag 3 augustus 2005, 22:593-8-05 22:59 Nr:30812
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:30807
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ontwormen Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
> Ik heb een tijdlang in Denemarken gewoond en daar zijn vanaf
> 2001 de wormenkuren alleen nog op recept verkrijgbaar via de
> dierenarts, juist omdat ze bang zijn voor resistentie bij de

> wormentest te doen (die kost maar 5 euro geloof ik, als de
> dierenarts zelf in de microscoop kijkt) en dan niet te ontwormen
> als er geen eitjes zijn? Of zie je dan bepaalde wormen over het
> hoofd? Want ik ben ook niet zo voor nodeloos ontwormen.
************************

Toevallig dat je d'r over begint.
Vandaag kreeg ik de uitslag van de wormentest van Torop. Niets te vinden. Ze hebben ook een kweek gedaan op longwormen. Ook negatief. De oorzaak van verhoogde eosinofielen kan parasitair zijn, maar zal in zijn geval dus eerder een horzelsteek zijn geweest. niet helemaal zeker, wel waarschijnlijk.

Hij is 2 mnd geleden ontwormd (ivermectine) en zou eigenlijk nu dus weer moeten. Maar nu zit ik dus ook te twijfelen. Waarom zou ik ontwormen als hij geen wormen heeft?

Heb ik dus over na zitten denken, met als conclusie dat ik dan eigenlijk best die Leen Taal kuur dan kan proberen. Is hij toch ontwormd en geen risico voor de darmflora. Een paar keer knof geven ben ik bij Torop niet zo bang voor, hij is net op Hb getest en dat was goed.
Volg datum > Datum: donderdag 4 augustus 2005, 10:094-8-05 10:09 Nr:30827
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:30613
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ontwormen Structuur
Ilona Kooistra schreef op zondag, 31 juli 2005, 22:53:

> Kristel Vanden Boer schreef op zondag, 31 juli 2005, 22:45:
>
>> Ikzelf ben ook geen voorstander van te dikwijls ontwormen,

>
> Ilona
> --
> let's keep on moving naturally!

hoe duur is zo'n ontwormings pakket?
Volg datum > Datum: vrijdag 5 augustus 2005, 16:145-8-05 16:14 Nr:30885
Volg auteur > Van: Wendy-hb Opwaarderen Re:30812
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ontwormen Structuur

Wendy-hb
Nederland


166 berichten
sinds 25-5-2005
HannahFroukje schreef op woensdag, 3 augustus 2005, 22:59:

> Heb ik dus over na zitten denken, met als conclusie dat ik dan
> eigenlijk best die Leen Taal kuur dan kan proberen. Is hij toch
> ontwormd en geen risico voor de darmflora. Een paar keer knof
> geven ben ik bij Torop niet zo bang voor, hij is net op Hb
> getest en dat was goed.

Kennis van me heeft de mest laten onderzoeken van haar merrie en de DA concludeerde een ernstige wormbesmetting. Ze heeft de Leen Taal kuur gegeven en daarna weer de mest laten onderzoeken. 100% wormvrij erna.

Daarom zit ik nu ook te denken om de Leen Taal wormenkuur te gaan geven, zeker ook omdat bij Isabella de leverwaarden niet helemaal in orde waren na een bloedonderzoek en ik een leverreinigingskuur wil gaan doen. Dan moet je niet direct weer een "chemische" wormspuit erin duwen lijkt me zo :?
Volg datum > Datum: vrijdag 5 augustus 2005, 19:465-8-05 19:46 Nr:30899
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:30885
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ontwormen Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Wendy-hb schreef op vrijdag, 5 augustus 2005, 16:14:

> HannahFroukje schreef op woensdag, 3 augustus 2005, 22:59:
>
>> Heb ik dus over na zitten denken, met als conclusie dat ik dan

> gaan geven, zeker ook omdat bij Isabella de leverwaarden niet
> helemaal in orde waren na een bloedonderzoek en ik een
> leverreinigingskuur wil gaan doen. Dan moet je niet direct weer
> een "chemische" wormspuit erin duwen lijkt me zo :?

Het zal toch best een behoorlijk heftige kuur zijn gezien de samenstelling. Interessante vraag is wat minder inwerkt. Weet iemand dat precies?
Piet
Volg datum > Datum: vrijdag 5 augustus 2005, 20:335-8-05 20:33 Nr:30903
Volg auteur > Van: trea hoex Opwaarderen Re:30899
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ontwormen Structuur

trea hoex
Nederland

Jarig op 9-4

1840 berichten
sinds 27-3-2005
Piet schreef op vrijdag, 5 augustus 2005, 19:46:

> Wendy-hb schreef op vrijdag, 5 augustus 2005, 16:14:
>
>> HannahFroukje schreef op woensdag, 3 augustus 2005, 22:59:

> Het zal toch best een behoorlijk heftige kuur zijn gezien
> de samenstelling. Interessante vraag is wat minder inwerkt.
> Weet iemand dat precies?
> Piet

Wim de Leeuw was woensdag hier, en vertelde me dat deze wormkuur helemaal gebaseerd is op natuurlijke ingrediënten en eterische olieën, waardoor de wormen 'verdreven' worden ipv. gedood. De leefomgeving (het spijsverteringskanaal dus), wordt een onvriendelijke omgeving voor de wormen en ze vertrekken vanzelf. Hierdoor is de kans op resistentie 0,0%. Lijkt me beter dan reguliere kuren, dus.
Volg datum > Datum: zondag 7 augustus 2005, 12:327-8-05 12:32 Nr:30974
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:30903
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ontwormen Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
trea hoex schreef op vrijdag, 5 augustus 2005, 20:33:

> Wim de Leeuw was woensdag hier, en vertelde me dat deze wormkuur
> helemaal gebaseerd is op natuurlijke ingrediënten en eterische
> olieën, waardoor de wormen 'verdreven' worden ipv. gedood.

De levende wormen hebben geen enkele overlevingskans buiten het paard. Het idee dat ze "verdreven" worden is net zo onzinnig als het idee dat je vissen uit het water kunt verdrijven door iets in het water te doen. Water is essentieel voor vissen om te overleven dus zullen ze erin blijven tot het bittere eind, en zullen ze er niet uit springen, want op de oever overleven ze sowieso niet. De wormen in het paard zullen ook niet naar buiten vluchten want ze kunnen buiten het paard sowieso niet overleven.

> De
> leefomgeving (het spijsverteringskanaal dus), wordt een
> onvriendelijke omgeving voor de wormen en ze vertrekken vanzelf.
> Hierdoor is de kans op resistentie 0,0%.

Ook niet mee eens. Het gevaar van resistentie loert altijd, in het bijzonder bij diersoorten die een massale voortplanting toepassen en daarbij een korte voortplantingscyclus bezitten.

Van al die duizenden wormen is er vast wel een keer eentje die toevallig net iets beter tegen de wormkuur kan dan de anderen, en die op het einde nog in leven is (of voor mijn part niet "verdreven" is). Die ene heeft dan een waar voedselparadijs en zal zich kunnen voortplanten. Zijn betere bestandheid tegen het wormmiddel zal hij waarschijnlijk doorgeven aan zijn nakomelingen.

De keer daarop zijn er aanmerkelijk meer wormen die de kuur overleven. Ook dan overleven de besten weer, en die planten zich weer voort.

Na een aantal kuren heb je dan vanzelf een wormenpopulatie die goed tegen het wormmiddel kan: resistentie...

De kans op resistentie kun je minimaliseren door kuren "heftig" toe te passen, en dus vooral niet te laag te doseren. Elke worm die overleeft vergroot immers de kans op het ontstaan van resistentie. Een andere tactiek is om na enige tijd over te schakelen op een ander middel. Wormen die goed tegen de ene kuur kunnen zijn waarschijnlijk niet resistent voor de andere kuur, en omgekeerd. Hiermee kun je het ontstaan van resistentie een tijd rekken, maar ook hier zal vroeg of laat resistentie ontstaan voor beide middelen.

Groeten,
Frans
Je leest nu onderwerp "ontwormen"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
98 berichten
Pagina 3½ van 7
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.