InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
965 berichten
Pagina 7½ van 65
Je leest nu alle berichten van "HannahFroukje"
Volg datum > Datum: dinsdag 13 juli 2004, 7:4513-7-04 07:45 Nr:8831
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:8826
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vastbinden Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Huertecilla schreef op dinsdag, 13 juli 2004, 0:56:

> De Clercq Rodny schreef op maandag, 12 juli 2004, 23:54:
>
>> ...ze blijft staan zolang ze

> zo hoog mogelijk vast.
> Heb je een houten wand, schroef er dan simpel hoog een oog in.
> Heb je een stenen, zet het oog dan in een plug. Door het
> breekvetertje heeft het niet veel te houden.

*************
Ik zou zelf ook wel graag wat tips willen zien eigenlijk want met mijn paardje heb ik hetzelfde probleem. Niet zo extreem misschien maar toch ... Dan te zeggen (volgende post) dan eet je toch van tevoren ..... tsjaaaaa... sorry en pardon .... maar is dat je advies hahaha. Wat heb je DAAR nou aan? Dat lost het probleem toch niet op? Ik zou mijn paard in het bos graag eens met een touwtje aan een boom kunnen zetten, als we gaan picknicken in het bos (met paard) en ik effe in m'n rugzak moet grabbelen of zo. Tis toch handig als het wel kan.

Torop is altijd al paniekerig geweest met vastbinden, blijkbaar toch een slechte ervaring mee gehad. Zodra hij voelt dat hij ECHT vaststaat zie je hem onrustig worden en gaat hij eerst steigeren en dan hangen. Nou bind ik hem bijna nooit vast, is ook bijna nooit nodig, maar dat het niet KAN vind ik wel vervelend. Het lukt alleen als ik er naast blijf staan (dat oefen ik dus ook wel), ik kan ook wel op 3 m afstand gaan staan en dan blijft hij braaf, zij het wat onrustig en gespannen staan. Zodra ik wegloop, begint het gespartel. Ik kan hem ook niet goed borstelen terwijl hij vaststaat, dat heb ik weleens geprobeerd maar dat gaf ook meteen kermis (ruk achteruit en hangen). Ik oefen het dus wel regelmatig met hem, oefen ook met touwen aan z'n hoofd, oefen met release geven zodra hij ontspant maar het is tot op heden niet gelukt om er zoveel verbetering in te krijgen dat hij ontspannen vaststaat, zo dat ik ook eens een keer weg kan lopen. En het rottige is, als je het risico een keer neemt en je loopt wel weg, en hij gaat inderdaad weer in dat halster hangen, dan kun je weer overnieuw beginnen.

Het hangt er wel een klein beetje van af waar ik hem vastbindt, en met het touw laag vindt hij minder eng dan met het touw hoog. Waarom weet ik niet.

Dus ... heeft iemand nog echte tips hoe je hiermee met een paard kunt werken en hem kunt leren dat hij ontspannen vastgebonden durft te staan?

Ik heb weleens overwogen om hem vast te zetten aan iets wat heel makkelijk kan breken, zodat het bij het eerste trekje al losschiet. Zodat hij kan voelen dat hij weg ZOU kunnen als hij wil (en dan telkens terughalen en weer vastbinden). Maar eh ... misschien maak ik daarmee het probleem alleen maar erger, kan ik niet zo goed inschatten.
Volg datum > Datum: dinsdag 13 juli 2004, 8:5313-7-04 08:53 Nr:8834
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:8833
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vastbinden Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
> Leer je paard eerst zonder vast te staan te blijven staan. Doet
> hij dit goed dan hang je er een halstertouw aan die je gewoon
> voor hem op de grond laat hangen. De volgende stap is het touw
> op hoogte hangen en zo verder.
>*******
Dat hebben we al gehad, en dat is voor ons geen probleem meer. Daarna ben ik verder gegaan met hem inderdaad weer vast te binden. Maar ja, dan gaat hij dus even "checken" van sta ik nu echt vast? En dan als hij ontdekt van ja, inderdaad, nu sta je echt vast, dan zie je die ongerustheid opkomen. Dan hoort hij een geluidje en wordt hij nog ongeruster. En binnen een paar minuten is er al paniek in de tent.

> Weten mensen dat er een techniek ontwikkeld is voor paarden die
> hangen. Het is een ijzer ding die je an de muur vast maakt en
> waar je het touw tussen twee stukken door vast zet en bij paniek
> enkel een hendeltje moet over halen. Deze blijft dus goed zitten
> als jij niet die hendel overhaalt en het paard kan er dus geen
> misbruik van maken. Bij paniek en het gaan hangen kun je heel
> makkelijk en snel het touw los krijgen. Is ook geen knoop
> techniek.

*********
Gezien de vorige post ook, ga'k toch eens proberen om hem aan een draadje vast te zetten, wat hij zelf kan losttrekken. Als dat bij anderen wel positieve resultaten geeft, misschien bij mijn paard ook wel. Tis niet dat hij onwillig is om stil te staan, helemaal niet, hij staat perfect stil. Hij wil alleen niet VASTgebonden staan.
Volg datum > Datum: dinsdag 13 juli 2004, 10:2213-7-04 10:22 Nr:8838
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:8836
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vastbinden Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Huertecilla schreef op dinsdag, 13 juli 2004, 9:51:
> Gebruik dan géén strotouwtje! Al eens geprobeerd dat stuk te
> trekken? Doen!
***********
Neh ! Wij hebben alleen nylon strotouwtjes. Nee, ik zat te denken aan een simpel elastiekje of zo. Tis maar dat hij snapt dat hij zich los KAN trekken. Zo van ... ik ZOU het kunnen doen maar omdat ik zo beleefd ben blijf ik voor jou wel staan . Dat zou wel bij Torop passen hahaha. Het moet sowieso niet iets zijn wat tegen hem aanknalt als hij het lostrekt, dat zou weer een mooie aanleiding zijn om er weer een hele kermis van te maken, t blijft natuurlijk wel een Arabier en hij grijpt graag dingen aan om een beetje drama over te maken. Een anti-climax lijkt me beter, TREKKEN en pfffft, elastiekje knapt met een irritant (maar niet eng) "pang" los, paard "huh?". Ik zet hem dan zelf meteen weer op dezelfde plek en nieuw elastiekje eraan. Zou best kunnen helpen hoor. Ik ga het proberen en rapporteer het wel terug.

Nogmaals , ik had dit dus wel eerder overwogen om te proberen, maar ik had het idee je kunt natuurlijk ook zo'n spelletjes-effect krijgen en dat je dan binnen een half uur door 50 elastiekjes heen bent he ;-).

Maar als het bij anderen wel helpt .... hmmmmm.... waarom bij ons dan niet.

>> Ik hoéf onze paarden ook niet echt vast te zetten, maar op
> langere ritten is een vijg of ander stuk fruit onderweg heel
> lekker en bovendien moet ik er wel eens af voor een boodschap of
> het strekken van de benen. Ook een bak koffie bij een Venta is
> niet verkeerd.
***********
Ja, dat bedoel ik, als je mot dan mot je he he he. Nou is mij dat nog net niet overkomen maar als ik nu zou moeten dan zou ik hem dus vast moeten houden ... en echt ideaal vind ik dat niet (zie al spookbeelden opkomen van paard dat schrikt en weg springt, mij meetrekkend, ik met de onderbroek en broek op de enkels erachteraan slepend. Hahaha. Nee dank u.

Als we een picknickje houden nu dan laat ik hem gewoon grazen en hou zelf het touwtje vast. Daar maakt hij geen punt van. Maar vastbinden, nope, dat kan dus niet. Nou blijft hij tegenwoordig graag bij de groep (2 meiden, 2 hondjes), ik denk dat als ik hem los zou laten dat hij niet eens weg zou wandelen, ...maar dat risico neem ik met mijn home-bound race monster nog maar even niet hahaha!

> Ja en dan is vastzetten wel nodig. Nogmaals, ik doe dat dan hóóg
> aan een megenomen leidtouw zodat ze veel ruimte hebben om te
> bewegen én het touw niet snel strak zullen zetten.
************
Hoog vindt hij enger dan laag. Maar ik kan het weleens proberen.

> Daartoe zoek ik bij voorkeur een boom; voor schaduw én opdat ze
> dan wat te doen hebben tijdens het wachten. Het aan een boom
> zetten is hier nooit een probleem en wat vraatschade evenmin.
> Het liefst zoek ik een olijfboom op omdat ze daar meer mee
> spelen dan van eten, dus geen bast stropen.
> Kun je hem wellicht bij het vastzetten een hooinet voorhangen?
************
Ja, heb ik ook wel geprobeerd. Maar als hij het idee heeft dat hij echt vaststaat, dan eet hij dus gewoon niet! Maak ik het touw los en houd het vast, dan gaat hij meteen eten. Hij houdt dat wel goed in de gaten hoor, hij laat zich wat dat betreft niet foppen en laat zich ook niet echt geruststellen.

Wat ik zelf nog bedenk. Waar ik misschien weleens mee zou kunnen oefenen is iets wat vast LIJKT maar het niet is. Dat kan heel snel tot gevaarlijke situaties leiden daar ben ik me van bewust, maar als ik dit zelf zou ovewegen begin je daar natuurlijk ook geleidelijk mee. B.v. ik laat hem iets slepen, eerst alleen het touw (vindt hij eng, maar als hij het even doet, gaat het goed), dan iets wat heel iets zwaarder is, b.v. een blokje hout (is ook nog te doen). Als ik dit oefen heb ik hem aan een extra touw, en het blokje zit vast aan een PANIEKSLUITING (heel belangrijk) die je met 1 handgebaar kunt losttrekken. Ben hier dus wel erg voorzichtig mee, moet er niet aan denken dat Arabier MET blok dwars door de omheining walst. Maar tis wel een heel goede oefening, tot nu toe ging dit altijd goed, eeerst is het snuiven geblazen maar na een tijdje vindt hij het slepen van een blokje helemaal niet eng meer. Dit soort dingen oefen ik vaak hoor, en meen nu te kunnen zeggen dat hij hierdoor best heel veel vertrouwen in mij opgebouwd heeft. Hij heeft ook geleerd, als het eng wordt, dan kun je maar beter blijven staan, want dan komt ze het wel effe losmaken. Ik ben alleen nooit op het idee gekomen om te oefenen met een zwaarder blok.

Maar als ik dat nu heeeeeel langzaam zou uitbouwen tot het een stuk zwaarder is. Je krijgt dan het effect van het wordt steeds zwaarder om te verslepen, op een gegeven moment is het "belonender" om te blijven staan. En dan staat hij dus "pseudo" vast. Begrijp je wat ik bedoel?

Dit gaat natuurlijk heel veel tijd kosten, want voordat je Arabier rustig zonder zenuwen en zonder risico een zwaarder blok kan verslepen, dan ben je wel een half jaartje verder denk ik! En als hij aan een zwaar blok staat, zou ik hem natuurlijk nooit alleen durven laten staan, moet er niet aan denken wat er zou kunnen gebeuren als hij toch aan de kletter gaat.

Maar tis misschien voor MIJ wel de moeite waard om mee te oefenen (onder de gegeven omstandigheden), omdat je dan net "van de andere kant aankomt", d.w.z. op een gegeven moment zal hij dan ZELF besluiten dat hij er op dat moment effe geen zin in heeft om aan dat ding te trekken, en dus blijven staan. En dan heb je wat je wilt.

NB don't try this at home, dit is alleen even een overweging van mezelf, heb het zelf nog nooit uitgeprobeerd en zou het iemand ook niet aanraden om ter lering ende vermaak een nerveus paard aan een zwaar blok vast te zetten, dan moet je denk ik wel even heel goed nadenken voor je dat doet!!!!

Beide dingen proberen is voor mij natuurlijk ook te overwegen.
Volg datum > Datum: dinsdag 13 juli 2004, 11:2113-7-04 11:21 Nr:8841
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:8839
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vastzetten zonder hangen Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
lotte schreef op dinsdag, 13 juli 2004, 10:52:
> Hoi astrid ik wil even reageren op jou manier van vast zetten.
> Ik vind dat met een stro touwtje absoluut geen goed idee als ze
> eenmaal weten hoe ze los komen blijven ze het doen dus dan leren

> die gewoon vast staan. Ik ben er nu in de stal mee begonnen
> zodat die niet te ver naar achter kan gaan hangen en op stal kan
> ze al redelijk vast staan. Nou ik hoop dat iemand er iets aan
> heeft. Groetjes Lotte
*************
Nou eh, als je't nie erg vindt, ga ik dat niet proberen.
Ik wil juist graag dat hij uit vertrouwen vast kan staan, en niet omdat hij "nu eenmaal weet dat het niet helpt om te gaan hangen". Dat lijkt me net zoiets als een zadel op een groen paard gooien en een rodeootje gaan rijden totdat hij erachter komt dat het geen zin heeft om te bokken. Dat kan toch ook wel anders .... hoop ik voor het paard dan ......

Als Torop niet genoeg vertrouwen heeft om vast te kunnen staan, dan staat hij maar voorlopig niet vast. Of maar heel even. Zo zie ik het dan he ....
Volg datum > Datum: dinsdag 13 juli 2004, 13:4113-7-04 13:41 Nr:8849
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:8846
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: blok aan het been o nee, touw Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
astrid de rooij schreef op dinsdag, 13 juli 2004, 12:22:

>
>
> Het verhaal van HannahFroukje doet mij erg denken aan vorig

> Gelukkig uiteindelijk niets gebeurd (behalve dat dit paard zich
> dus een hele tijd niet meer heeft laten inspannen)
>
> groeten, astrid

*************
Ehm ... ikwilnierotdoen maar je hebt het toch hopelijk wel heleMAAL gelezen he! Ik ben dus duidelijk niet van plan om hem plompverloren aan iets zwaars te binden wat hij met enige moeite kan wegtrekken en dan te denken "mwoh dat gaat wel goed", want dat gaat dus NIET goed. Vandaar dat ik erbij typte "don't try this at home", dat is gewoon bloedlink, inderdaad dan krijg je van die laagvliegende bankjes ja.

Nee, wat ik daar bedoelde was enkel en alleen ermee oefenen, terwijl het object in kwestie aan een paniekclip vastzit en jezelf het paard nog extra aan een touwtje hebt , zodat je altijd nog kunt ingrijpen. En geleidelijk aan opbouwen, vanzelfsprekend. Ik zou NOOOOOOOIT mijn paard LOS laten staan vastgebonden aan iets zwaars wat hij weg zou kunnen trekken, en er dan bij weglopen en dat zou ik ook niemand aanraden, laat dat even duidelijk zijn. Maar ik dacht dat ik dat in mijn vorige post toch ook al geprobeerd had om dat goed duidelijk te stellen.
Je leest nu alle berichten van "HannahFroukje"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
965 berichten
Pagina 7½ van 65
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.