InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
209 berichten
Pagina 12½ van 14
Je leest nu alle berichten van "harry11"
Volg datum > Datum: maandag 10 februari 2014, 14:3010-2-14 14:30 Nr:264955
Volg auteur > Van: harry11 Opwaarderen Re:264934
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zoek de verschillen Structuur
Dit onderwerp is gekoppeld aan een fotoalbum. fotoalbum bekijken.
harry11
Nederland


209 berichten
sinds 6-5-2013
> Hoe kan het dat dan ook gerenomeerde wetenschapsinstituten toch nog steeds
> met ijzers werken? Dat ze te star zijn om verder te kijken, lijkt
> onwaarschijnlijk gezien de veranderingen die al door nieuw onderzoek
> hebben plaatsgevonden. Maar ijzers moeten blijkbaar 8-

Ik vind dit een super interessant onderwerp. Het heeft heel veel kanten, historisch, socio-economisch, ethisch, praktisch...

Het paard zo sterk gespecialiseered voor een bepaalde lifestyle (beweging, kudde, ruimte, ruwvoer, klimaat, lange afstanden etc). en vooral hun hoeven zijn compleet op dat specifieke leven ingesteld. De hoef is de beste voetbescherming voor het leven van het paard zoals hij bedoeld is, maar zodra ze te weinig beweging en slijtage krijgen worden ze al snel een gevaarlijke val waarin de voet misvormd, kneust, en waardoor beweging en lichaamshouding veranderen. Zodra een paard gedomesticeerd wordt (en geen 40 km per dag lekker z'n gang kan gaan) komen z'n voeten in de problemen. Tel daarbij op het leven in een minder ideaal klimaat, mest, verkeerde voeding, stilstaan in een stal en hoefproblemen en vervormingen beginnen. Niet zo sterk dat ze binnen een paar weken dood in de stal liggen (wat er zou gebeuren als je bijvorbeeld een hert zou houden zoals wij paarden houden), maar als een sluipmoordenaar. De gevaarlijke leeftijd voor paarden ligt rond de 8 jaar. Dan beginnen de kleine problemen groter te worden en onderdelen van de interne structuur beginnen het op te geven, hko, peesproblemen, dat soort dingen.
Op de universiteit krijgen da's heel weinig inzicht in de hoef. Een diergeneeskunde student heeft voor mij alles wat zij in 9 jaar over hoeven heeft gehad voor me gekopieerd. Een stapeltje A4 tjes van 2 cm dik. En.... Er staat geen enkele foto in van een gezonde hoef.
Pas in de 80-er jaren zijn er en handje vol mensen naar hoeven van wilde paarden gaan kijken. Maar het beeld van de hoef hoe die hoort te zijn is nog lang niet doorgedrongen tot de gevestigde bolwerken.
Daarbij heeft het streven naar gezonde hoeven consequenties voor de manier waarop we paarden moeten houden. De gevestigde orde in de paardenwereld wil efficientie. Schone droge paarden die altijd voor je klaar staan. Wat dat betreft verschillen ze niet veel van de middeleeuwse kasteelheer die zijn paard op het kasteel in de stal had staan, zoals wij een auto in de garage.
Het paard is nog voor velen niet veel meer dan een gebruiksvoorwerp. Stel dat je een ijsbeer in NL zou houden in een hok en hij zou ziek worden zou iedereen direct uitroepen: Het is ook te warm hier, dat dier moet zwemmen tussen de ijsschotsen. Het grote probleem is dat we paarden niet zien als wilde dieren die in gevangenschap leven maar als huisdier dat het niet redt zonder een lekkere warme deken op. En in ruil daarvoor mogen wij in ons hoofd in feite doen en laten met hen wat we willen.
Als hij pijn heeft aan z'n voeten dan is dat dierenmishandeling als je ze niet beslaat want dan voelen ze het niet meer. En een hoefprobleem oplossen kost meer tijd. Een groeicyclus van de hoef kost meer tijd dan de gemiddelde DA aan zijn afstudeer scriptie kan besteden, dus alleen daardoor is het geen populair onderwerp.
Daarnaast zul je, net als iedereen die zich met natuurlijke hoeven bezighoudt enorm verguisd worden door de gevestigde orde, en je wilt je carriere natuurlijk niet al beginnen met een problematige verhouding met de professoren die je werk gaan beoordelen. En wie zal barefoot studies gaan finacieren? Niemand want je weet van te voren al dat er niets aan te verdienen valt...
Een revolutie in de paardenwereld hoef je niet 'van bovenaf' te verwachten. Dit is een langzame en stille kracht die bij de paardenhouders vandaan gaat komen en omdat het een marktgedreven mechanisme is zal er op een goed moment ook een omwenteling komen uit de diergeneeskundige hoek.
Ik voorspel je: De heren wetenschappers zullen dan eureka roepen en doen alsof ze de uitvinding hebben gedaan van de afgelopen 16 eeuwen. "Het paard kan zonder hoefijzers!!" Maar wij wisten het al lang. Je moest eens weten hoeveel mensen 'zadelkamergeleerden' er op dit moment contact hebben met elkaar, info uitwisselen, elkaar nieuwe inzichten doorgeven, dingen uitproberen in de stal op hun eigen paarden. Veel vrouwen. Turen door microscopen naar stukjes hoefwand en zool. In de weer met een mesje en vijl en met eindeloos geduld miniscule veranderingen waarnemen.
Natuurlijk zijn er barefoot stromingen die claimen alles al weten en snappen en kunnen fixen maar ik weet dat de hoef nog meer geheimen voor ons heeft dan we ons nu realiseren. We zijn al wel een heel eind op de goede weg om veel paarden doeltreffend te kunnen helpen met hun voeten.
Volg datum > Datum: donderdag 13 februari 2014, 22:3713-2-14 22:37 Nr:265064
Volg auteur > Van: harry11 Opwaarderen Re:265036
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: scheve stralen en nog het een en ander Structuur
harry11
Nederland


209 berichten
sinds 6-5-2013

Hi Sandra, waar je het meeste van leert zijn probleemhoeven, zeker als je een bekapper hebt die de problemen niet oplost. Scheve stralen zijn een gevolg van een steunsel dat aan een kant een probleem vormt, bijvoorbeeld onder de straal groeit of er vanaf de zijkant tegenaan drukt. Als je problemen hebt met je gereedschap oefen anders eerst een poosje op hout, kan ook heel creatief zijn :-)
Volg datum > Datum: donderdag 13 februari 2014, 22:5113-2-14 22:51 Nr:265065
Volg auteur > Van: harry11 Opwaarderen Re:265018
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dubbele zool en (extreem) ondergeschoven hielen Structuur
harry11
Nederland


209 berichten
sinds 6-5-2013

Een handige manier om te bepalen of de hielen lager kunnen of niet (en om ze netjes gelijk te krijgen) is door het te meten vanaf de haarlijn aan de achterkant van de hoef. Als je pony erg harige voeten heeft kun je misschien even een stukje wegknippen aan de achterkant. Meet vanaf de haarlijn boven de zijdelingse straalgroeve (zet daar als dat makkelijker is een streep met viltstift). Bij echte kleine ponies zoals minis en shetjes moet de afstand 2 cm zijn, bij welsh A en groter 2,5 cm. Markeer de afstand dan aan beide kanten en trek de lijn tussen deze twee punten door. Deze lijn heet je basislijn. De hielen moeten deze lijn raken. Maar let op: Vijl de hielen niet schuin naar achteren. De hielen moeten een mooi platvorm vormen, een driehoek die bestaat uit hoefwand aan de buitenkant, steunsle aan de binnenkant en zool daartussen in. De hoefwand voor de hiel moet duidelijk lager zijn.

Je ziet op de plek van de basislijn ook vaak een kleurverschil tussen straal en hoefbal, of een barstje in de huid of een ribbeltje in de hoefwand. Bij grotere paarden zie je hier ook vaak de flapjes van de periplum huid omkrullen, of er loopt een horizontale lijn aan de achterste deel van de straal. Bij kleinere ponies is het flapje van het perioplum geen betrouwbare aanwijzing.
Volg datum > Datum: vrijdag 14 februari 2014, 13:0514-2-14 13:05 Nr:265074
Volg auteur > Van: harry11 Opwaarderen Re:265066
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dubbele zool en (extreem) ondergeschoven hielen Structuur
harry11
Nederland


209 berichten
sinds 6-5-2013

Als je naar al hoefbeenderen kijkt van verschillende maten paarden verschilt de hoogte van die botten maar weinig. De diameter verschil natuurlijk wel heel sterk van paard tot paard. Maar de hoef van een kleine pony en een groot paard zijn geen exacte uitvergroting van elkaar waarin ook in verhouding de hoogte gelijk is gebleven tov de omtrek..

Ik kijk eerst naar de aanwijzingen die de hoef zelf geeft, maar als het niet geheel duidelijk is meet ik het na. Het meten maakt het werk bijvoorbeeld bij ondergeschoven hielen of onherkenbaar verwaarloosde of vervormde hoeven duidelijker. Het meten is ook heel geschikt bij oneven hielen. Het oppervlak van de hiel moet aan beide kanten exact even ver bij de haarlijn vandaan zitten.

Als je de onderverdeling in deze 4 groepen (mini, pony, paard, groot paard) te vaag vindt doe dan je eigen onderzoek er naar en kom met een beter lijstje. Er zit verbazingwekkend veel consistentie in de hoef, en op de gok de hiel een beetje verlagen dàt vind ik pas vaag.

Stel dat je de hiel een of twee millimeter te laag maakt, dan zal je paard een week iets meer gewicht dragen op de teen en dan is het hoorn weer aangegroeid. Dat observeer je en je trekt je conclusies. (Dit risico loop je trouwens niet bij het meten). In geval van twijfel kun je ook 1 maat groter nemen. Het blijft uiteindelijk wel maat werk: Als het paard met een bepaalde hielhoogte goed loopt meet het dan op en vijl ze de volgende x exact zo.

Uiteindelijk heeft hielhoogte de meeste relatie met de lengte van de botten van het been erboven. Niet met de diameter van de hoef.
Volg datum > Datum: woensdag 26 februari 2014, 17:4126-2-14 17:41 Nr:265389
Volg auteur > Van: harry11 Opwaarderen Re:265388
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bevangen.... Structuur
Dit onderwerp is gekoppeld aan een fotoalbum. fotoalbum bekijken.
harry11
Nederland


209 berichten
sinds 6-5-2013

Misschien kan het laatste stukje op mijn website (en vooral het tweede plaatje) wat input geven in deze discussie.

http://paardenhoeven.info/hoefmappen-en-de-interne-structuur-van-de-hoef/

Het ‘kantelen van het hoefbeen’
De laatste illustratie maakt hopelijk duidelijk dat het hele concept van ‘een gekanteld hoefbeen’ onzin is. Natuurlijk kantelt het hoefbeen, het is een bot waarvan de bovenzijde onderdeel uitmaakt van een scharniergewricht. De functie van het hoefbeen is kantelen. Elke stap kantelt het hoefbeen naar voren en naar achteren. Als het paard de diepe buigpees aantrekt kantelt het hoefbeen. Wordt de hiel hoger dan kantelt het hoefbeen ook. Of de voorkant van het hoefbeen wel of niet verbonden zit aan het hoefbeen heeft geen enkele invloed op de kanteling van het hoefbeen. De hoefwand is in een bevangen hoef onder druk van de ondergrond omhoog gedrukt. Net zoals de nagel van je vinger af kan komen. Je zegt dan ook niet dat je vinger van je nagel is afgekomen. Vraag je anders ook eens af welke gradenhoek van rotatie een hoefbeen heeft als de hoef ontschoeid is.
Volg datum > Datum: dinsdag 1 april 2014, 18:051-4-14 18:05 Nr:266156
Volg auteur > Van: harry11 Opwaarderen Re:266154
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: straalkanker Structuur
harry11
Nederland


209 berichten
sinds 6-5-2013

Ik heb zelf geen directe ervaring met straalkanker maar heb het weleens gezien. Als ik er al iets over hoor zijn het vreemd genoeg meestal Tinkers. Ik heb wat info verzameld op m'n blog http://paardenhoeven.info/straalkanker/ Mijn persoonlijke idee is dat voorkomen altijd beter is dan genezen, dus onbeslagen blijven, heel goed bekappen, schone omgeving, goede ondergrond, goed voedsel en gezonde lifestyle met veel vrijheid, beweging en vrienden staan altijd voorop.

Ik hoor van verschillende kanten wel eens iets, sommige mensen hebben hele goeie ervaringen met de producten die Rene Vroon gebruikt (http://www.rwl-quality.nl/), anderen hebben aan die behandeling vooral een hele hoge rekening overgehouden.

De chloorachtige producten waar in deze draad al over gesproken werd kun je volgens mij niet in NL kopen maar cleantrax is wel in Engeland verkrijgbaar. De werking is vergelijkbaar met Whitelightning maar het heft niet met azijn gemengd te worden maar met water. http://www.equinepodiatrysupplies.co.uk/Hoof-Treatments/CleanTrax Bestel er ook een soaking boot bij (blauwe zak): http://www.equinepodiatrysupplies.co.uk/Hoof-Treatments/CleanTrax-Soaking-Boot Ze hebben ook white lightning gel.

Ik heb positieve ervaringen met dit spul, je kunt er ook gerust je eigen handen in stoppen, maar beter niet inademen geloof ik. Geen idee of het tegen straalkanker helpt maar het doodt schimmels effectief. Neem anders even contact op met Justine van Equinepodiatry supplies, ze is heel behulpzaam en aardig en weet er misschien meer van.

Wie weet zou je ook eens met Willem de Leeuw van Biomentor contact op kunnen nemen, of een andere natuurlijke dierenarts die wellicht tips heeft om het paard van binnenuit optimaal gezond te maken.
Volg datum > Datum: donderdag 3 april 2014, 12:503-4-14 12:50 Nr:266215
Volg auteur > Van: harry11 Opwaarderen Re:266191
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: welshcob fokkerij cappelstud Structuur
harry11
Nederland


209 berichten
sinds 6-5-2013

Dit is nou zo leuk van het paardnatuurlijk forum. Hier krijg je het echt ongezouten en ongefilterd. Als ze het niet eens zijn met iets hoor je het hier, zonder blad voor de mond, zonder moderatie. Dus, fok je overbodige ponies, snoer je riempjes stevig aan, spijker je hoefijzers onder je paard of sluit je ze op in een hok word je hier niet populair :-) Ben benieuwd welke stappen je daar tegen kunt ondernemen. Succes!
Volg datum > Datum: dinsdag 29 april 2014, 22:0529-4-14 22:05 Nr:266601
Volg auteur > Van: harry11 Opwaarderen Re:266596
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Pn op Fb Structuur
harry11
Nederland


209 berichten
sinds 6-5-2013

Het mission statement staan in de rechterkolom op de PN FB groep:

De PaardNatuurlijk FB groep is opgericht ter ondersteuning van www.paardnatuurlijk.nl forum om relevante foto's, films en andere bestanden of reacties onder de aandacht te brengen van mensen die hun paarden op een zo natuurlijk mogelijke manier houden of daar over nadenken.
Zo natuurlijk mogelijk houdt o.a in zo veel mogelijk vrije beweging, gezelschap, natuurlijk voer, blootsvoets en bitloos.

Je kunt ook zoeken op trefwoord. Bovenaan de pagina zijn knoppen voor zoeken en naar leden, files, foto's en evenementen..

Facebook is handig om snel info te verspreiden. Vroeger duurde het 25 jaar om gedrag en ideëen van mensen te veranderen. Met de komst van sociale media zouden gedragsveranderingen en visies weleens een stuk sneller kunnen gaan.

Daarnaast ontstaat er een soort collectief leerproces. NIemand heeft dat bedacht of ontworpen maar het ontstaat eigenlijk spontaan doordat mensen elkaar helpen en met elkaar mee gaan denken over problemen. Meer mensen zien meer, en iedereen heeft andere ervaringen. Er zit uiteindelijk ook veel onzin tussen maar je moet dat gaandeweg leren uitfilteren.

De gevaren van FB zijn reëel, maar de macht van die enorme verzameling individuen moet zeker niet onderschat worden. Traditionele machten kunnen het verzamelen van info en afluisteren maar heel beperkt tegen de massa gebruiken. Het gevaar is veel groter dat traditionele machten problemen krijgen met de kracht van sociale media. Trek je vandaag de stekker uit facebook ploppen er morgen 10 nieuwe facebook clones als paddestoelen uit de grond. Het wordt steeds moeilijker te beheersen.

Niemand is banger voor sociale media dan China, en dat zegt wel iets over de potentiele revolutionaire kracht ervan. Op dit moment werken er meer mensen aan het bespioneren van online communicatie in China dan in het hele chinese leger bij elkaar. Door het enorme volume van de communicatie is dat geen simpele taak.

De barefoot revolutie die nooit echt is doorgebroken via boeken, kranten, tv en een enkel niet goed geindexeerde website zal de komende jaren flink vaart gaan maken doordat mensen elkaar inspireren en helpen momenteel via FB, morgen misschien weer via een ander medium.

Op zich ben ik ook niet blij met het "weggeven van persoonlijke info" maar aan de andere kant denk ik: Mooi dan weet degene die mij online afluistert vandaag weer van alles over hoeven, ponykarretjes en paarse broccoli :-)
Je leest nu alle berichten van "harry11"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
209 berichten
Pagina 12½ van 14
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.